Dossier | Oekraine

De invasie van Rusland in Oekraïne heeft schokgolven teweeg gebracht op de agri- en foodmarkten. Lees alle ontwikkelingen over de impact van de oorlog op de prijzen, handel en business in dit dossier.

olietanker gas LNG tanker

Analyse Aardgas

Nederland verdubbelt dit jaar capaciteit LNG

Een stabiele, maar goede aanvoer van LNG heeft ervoor gezorgd dat de Europese gasmarkt tot bedaren komt. Onzekerheid blijft echter overheersen. En dat is te zien aan de prijzen. Hoewel de prijsschommelingen iets afzwakken, blijft de notering nog altijd hoger dan voor de Russische inval in Oekraïne.
Gisteren 17:30 uur
tarwe tarweveld Agrifoto

Nieuws Granen

Tarweprijs doet forse schep erbij. En nu?

De Europese termijnmarkt voor tarwe sloot maandagavond €21,75 hoger dan de slotkoers van vrijdag. Daarmee staat het contract voor levering in september op een record. Deze prijsrally is ingezet door zorgen over een exportverbod voor tarwe in India en steeds meer droogte in Europa.
Eergisteren 13:30 uur
rusland McDonalds

Nieuws McDonald's

McDonald's trekt zich volledig terug uit Rusland

Fastfoodketen McDonald's heeft vandaag (16 mei) aangekondigd dat het volledig vertrekt uit Rusland. Volgens persbureau ANP worden alle filialen in het Oost-Europese land verkocht. 
Maandag 12:30 uur
olie Olieplatform

Analyse Olie

Oliemarkt beweegt tussen hoop en vrees

De verliezen op de oliemarkt in de eerste helft van de week zijn de laatste dagen weer bijna goed gemaakt. Berichten over teruglopende vraag worden afgewisseld door zorgen over minder beschikbaarheid en dat is de notering goed terug te zien.
Vrijdag 18:45 uur
Joe Biden

Nieuws Oorlog Oekraïne

Biden: 'VS is graanschuur van de democratie'

President Joe Biden wil dat Amerikaanse boeren de productie opvoeren nu door de oorlog in Oekraïne voedselzekerheid op het spel staat. Daarom verdubbelde hij deze week de subsidie naar $500 voor extra kunstmestproductie. Ook moedigt hij akkerbouwers in de VS aan om een volgteelt in te zaaien.
Vrijdag 15:00 uur
graan tarwe graanverwerking

Analyse Grondstoffen

Tarwekoers leidend op de granenmarkten

Lagere oogstverwachtingen en kleinere eindvoorraden kenmerken het nieuwe Wasde-rapport van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA), dat gisteren (donderdag 12 mei) werd gepubliceerd. Het ministerie geeft daarmee een bullish signaal af en dat is de markt duidelijk niet ontgaan.
Vrijdag 11:45 uur
brood

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Bakingrediënten blijven ook na oorlog nog duur

Mocht de oorlog tussen Oekraïne en Rusland binnenkort tot een goed einde worden gebracht, dan betekent dat niet dat de prijzen voor bakkerijgrondstoffen direct kunnen dalen. 'Er is structurele schade aangebracht in de markt', aldus Sjors van Rooijen van Inbak. Op korte termijn zijn de ogen in de bakkerijsector echter nog scherp gericht op de roerige grondstoffenmarkten. Vrede lijkt immers nog verder weg.
12 Mei 2022
gas

Analyse Aardgas

Gasaanvoer via Oekraïne loopt grote averij op

De aanvoer van gas uit Rusland heeft een flinke tegenvaller te verwerken gekregen. Door de oorlog is aanvoer via de regio 'Loegansk' niet langer mogelijk. De aanvoer van LNG gaat wel onverminderd door. Hoe verwerkt de markt deze mee- en tegenvallers?
11 Mei 2022

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief