Dossier | Oekraine

De invasie van Rusland in Oekraïne heeft schokgolven teweeg gebracht op de agri- en foodmarkten. Lees alle ontwikkelingen over de impact van de oorlog op de prijzen, handel en business in dit dossier.

graan graankorrels graanverwerking

Analyse Grondstoffen

Graan reageert voorzichtig op bulls in de markt

De noteringen op de granenmarkt laten geen eenduidig beeld zien. Het optimisme over de graandeal tussen Rusland en Oekraïne ebt weer wat weg. Daarnaast wist het USDA de markt weer te verrassen met het wekelijkse Crop Progress-rapport. De export van graan uit de VS loopt beter dan verwacht.
9 Augustus 2022
transport trein spoorwegen canada graantransport

Analyse Granen & Grondstof

De granenmarkt maakt beweging naar boven

De graannoteringen op de internationale beurzen sloten de afgelopen handelssessie in de plus. Voor een deel spelen de weersverwachtingen daar een rol in. Maar ook de ontwikkelingen rondom de Zwarte Zee spelen een belangrijke rol. Het scheepsverkeer uit Oekraïne komt voorzichtig aan opgang terwijl Rusland moeite heeft met het vinden van kopers voor tarwe.
5 Augustus 2022
graan tarwe graanverwerking

Analyse Granen en Grondstof

Granenmarkt weet geen richting te kiezen

De noteringen op de granenmarkt bewogen afgelopen handelssessie zijwaarts. Oekraïne, voorlopige oogstcijfers en economische ontwikkelingen geven tegenstrijdige signalen af. Spelers op de markt worstelen hoe die factoren tegen elkaar afgezet moeten worden.
4 Augustus 2022
haven constanta  roemenie

Analyse Grondstoffen

Roemenië wil in logistiek granen verder investeren

De koersen op de graanbeurzen gaven de afgelopen handelssessie een gemengd signaal af. Parijs laat een voorzichtige plus zien terwijl Chicago in de mineur zit. De ontwikkelingen in Oekraïne blijven daarbij een dominante factor in de prijsvorming.
3 Augustus 2022
Odessa

Nieuws Granen

Weer graanexport uit Oekraïne, zorgen blijven

Deze morgen is het eerste schip met graan uit de Oekraïense haven van Odessa uitgevaren, sinds de Russische inval op 24 februari. Een tiental schepen met graan liggen klaar om gebruik te maken van de veilige corridor over de Zwarte Zee. Ondertussen vallen op de nabij gelegen havenstad Mykolaiv raketten waarbij een belangrijke speler in de Oekraïense graanexport om het leven kwam.
1 Augustus 2022
graan tarwe tarweoogst Agrifoto

Analyse Granen en Grondstof

Spanning op graanmarkt gevoed door droogte

De granenmarkt zette de afgelopen handelssessie weer een stapje omhoog. Op de tarwemarkt blijven de ontwikkelingen rond de Zwarte Zee een grote rol spelen. Bij maïs en soja zijn de ogen van de internationale handel vooral op droogte in de VS gericht. Maar ook in Europa gaat het groeiseizoen alles behalve van een leien dakje
29 Juli 2022
haven graan graanexport

Analyse Granen en Grondstof

Vertrouwen in Oekraïense graandeal blijft broos

De granenmarkt liet de afgelopen handelssessie een gemengd beeld zien. Tarwe stond wat onder druk terwijl maïs en soja de stijgende lijn vast hielden. Op de tarwemarkt zijn het vooral de ontwikkelingen in de internationale handel die de markt beheersen. De maïs- en sojamarkt zijn beide een echte weermarkt op het moment.
28 Juli 2022
tarwe graankorrels

Analyse Granen

Tarweprijzen stijgen weer na kater van exportdeal

Wat een positief keerpunt had moeten worden op de internationale tarwemarkt eindigt in een kater voor de deelnemers. De inkt van de overeenkomst tussen Rusland en Oekraïne was nog maar net droog of de eerste raketten vielen al op de havenstad Odessa. De markt heeft zich vandaag (25 juli) gerealiseerd dat er geen snelle oplossing is om de graanexport weer op gang te krijgen.
25 Juli 2022

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief