Dossier | Oekraine

graan Agrifoto wintergerst claas

Analyse Granen

Onzekerheid blijft de granenmarkt beheersen

Er komen nog al wat tegenstrijdige signalen af op de granenmarkt. Het USDA voorspelde eerder deze week dat de vraag naar graan af neemt mede door de relatief hoge prijzen. Aan de andere kant werkt het weer in verschillende teeltregio's ook niet bepaald mee aan topopbrengsten. Deze tegenstrijdige signalen zijn ook te merken in de prijsvorming op de internationale beurzen.
14 Juli 2022
graan graanexport

Analyse Granen en Grondstof

Granenmarkt laat een wisselend beeld zien

De granenmarkt liet de afgelopen handelssessie een gemengd beeld zien. De tarwekoers deed een stapje terug zowel in Chicago als Parijs. Soja en maïs sloten daarentegen hoger. Het weer heeft op het moment wat minder vat op de markt zo lijkt het. Dat kan echter ook veroorzaakt worden door het WASDE rapport dat vanavond wordt gepubliceerd.
12 Juli 2022
gas

Nieuws Energie

Duitse zuivelsector vreest voor Russische gasstop

Gaspijpleiding Nordstream 1 (dat van Rusland naar Duitsland loopt) zit vanaf vandaag tien dagen dicht voor geplande onderhoudswerkzaamheden. De Duitsers vrezen dat de gasleveringen na het onderhoud niet meer wordt opgestart. Ook de zuivelsector zit flink in de stress, want de productie van kaas en melkpoeder valt dan binnen een dag stil.
11 Juli 2022
haven Oekraine Odessa

Nieuws Oekraïne

Mogelijk meer schepen vol Oekraïens graan gestolen

Oekraïne heeft Turkije gevraagd om nog eens drie onder Russische vlag varende schepen te controleren op gestolen graan uit Oekraïne. Afgelopen zondag werd al bekend dat Turkije een schip vasthield omdat er Oekraïens graan aan boord was, maar mogelijk zijn er meerdere schepen vol Oekraïens graan.
6 Juli 2022
Kees Huizinga

Interview Kees Huizinga

'Totaal geen zicht op export graan uit Oekraïne'

De Oekraïense akkerbouwer en melkveehouder Kees Huizinga groeide in oorlogstijd uit tot het gezicht van de Oekraïense landbouwsector. Ondanks zijn talloze mediaoptredens merkt hij nog weinig verandering. Bij Huizinga en veel collega's is de graanoogst inmiddels begonnen. 'Komend seizoen kan weleens nog erger gaan worden', denkt hij.
5 Juli 2022

Marktflits Commodity's

Oorlog heeft minder vat op grondstofprijzen

De prijzen van tarwe en koolzaad staan intussen weer op het niveau van voor de oorlog in Oekraïne. Marktredacteur Wouter Baan praat je in deze marktflits een ruim een minuut bij over de laatste stand van zaken. 
5 Juli 2022
akkerbouw graan tarwe tarweoogst ploegen rusland

Analyse Grondstoffen

Export Russische tarwe zakt weg bij begin oogst

Na de forse daling van de tarwenotering vorige week maakt de markt de afgelopen handelssessie weer een stapje naar boven. De druk op de markt door de oogst houdt overigens nog wel een tijdje aan volgens verschillende analisten. Voor maïs duurt het nog wel even voordat de oogst start. Daar proberen Amerikaanse telers nog hun slag te slaan.
5 Juli 2022
export graan tarwe graanexport

Analyse Grondstoffen

Uitvoer van tarwe blijft voor hoofdbrekens zorgen

De tarweprijzen op de internationale beurzen hebben de afgelopen handelssessie een stap terug gedaan. De areaal- en voorraadcijfers van het Amerikaanse ministerie van landbouw lagen voor tarwe redelijk in de buurt van de verwachtingen van de handel. Toch ontlokte de cijfers een flinke reactie op de markt.
1 Juli 2022

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief