Dossier | Oekraine

Odessa

Nieuws Granen

Weer graanexport uit Oekraïne, zorgen blijven

Deze morgen is het eerste schip met graan uit de Oekraïense haven van Odessa uitgevaren, sinds de Russische inval op 24 februari. Een tiental schepen met graan liggen klaar om gebruik te maken van de veilige corridor over de Zwarte Zee. Ondertussen vallen op de nabij gelegen havenstad Mykolaiv raketten waarbij een belangrijke speler in de Oekraïense graanexport om het leven kwam.
1 Augustus 2022
tarweoogst tarwe - agri graan - agri

Analyse Granen en Grondstof

Spanning op graanmarkt gevoed door droogte

De granenmarkt zette de afgelopen handelssessie weer een stapje omhoog. Op de tarwemarkt blijven de ontwikkelingen rond de Zwarte Zee een grote rol spelen. Bij maïs en soja zijn de ogen van de internationale handel vooral op droogte in de VS gericht. Maar ook in Europa gaat het groeiseizoen alles behalve van een leien dakje
29 Juli 2022
haven graanexport

Analyse Granen en Grondstof

Vertrouwen in Oekraïense graandeal blijft broos

De granenmarkt liet de afgelopen handelssessie een gemengd beeld zien. Tarwe stond wat onder druk terwijl maïs en soja de stijgende lijn vast hielden. Op de tarwemarkt zijn het vooral de ontwikkelingen in de internationale handel die de markt beheersen. De maïs- en sojamarkt zijn beide een echte weermarkt op het moment.
28 Juli 2022
graankorrels tarwe - agri

Analyse Granen

Tarweprijzen stijgen weer na kater van exportdeal

Wat een positief keerpunt had moeten worden op de internationale tarwemarkt eindigt in een kater voor de deelnemers. De inkt van de overeenkomst tussen Rusland en Oekraïne was nog maar net droog of de eerste raketten vielen al op de havenstad Odessa. De markt heeft zich vandaag (25 juli) gerealiseerd dat er geen snelle oplossing is om de graanexport weer op gang te krijgen.
25 Juli 2022
haven Oekraine Odessa

Nieuws Oekraïne

Graanexport Zwarte Zee open na gesloten deal

Oekraïne en Rusland hebben samen met de Verenigde Naties en Turkije een overeenkomst getekend over de export van graan uit Oekraïne. Hierdoor kunnen ze ondanks de oorlog het graan op de wereldmarkt brengen. Turkije gaat een grote rol spelen als belangrijkste bemiddelaar tussen de landen
23 Juli 2022
wintergerst claas graan - agri

Analyse Granen

Onzekerheid blijft de granenmarkt beheersen

Er komen nog al wat tegenstrijdige signalen af op de granenmarkt. Het USDA voorspelde eerder deze week dat de vraag naar graan af neemt mede door de relatief hoge prijzen. Aan de andere kant werkt het weer in verschillende teeltregio's ook niet bepaald mee aan topopbrengsten. Deze tegenstrijdige signalen zijn ook te merken in de prijsvorming op de internationale beurzen.
14 Juli 2022
graanexport graan - agri

Analyse Granen en Grondstof

Granenmarkt laat een wisselend beeld zien

De granenmarkt liet de afgelopen handelssessie een gemengd beeld zien. De tarwekoers deed een stapje terug zowel in Chicago als Parijs. Soja en maïs sloten daarentegen hoger. Het weer heeft op het moment wat minder vat op de markt zo lijkt het. Dat kan echter ook veroorzaakt worden door het WASDE rapport dat vanavond wordt gepubliceerd.
12 Juli 2022
gas

Nieuws Energie

Duitse zuivelsector vreest voor Russische gasstop

Gaspijpleiding Nordstream 1 (dat van Rusland naar Duitsland loopt) zit vanaf vandaag tien dagen dicht voor geplande onderhoudswerkzaamheden. De Duitsers vrezen dat de gasleveringen na het onderhoud niet meer wordt opgestart. Ook de zuivelsector zit flink in de stress, want de productie van kaas en melkpoeder valt dan binnen een dag stil.
11 Juli 2022

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden