Agrifoto

Analyse Granen

Onzekerheid blijft de granenmarkt beheersen

14 Juli 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Er komen nog al wat tegenstrijdige signalen af op de granenmarkt. Het USDA voorspelde eerder deze week dat de vraag naar graan af neemt mede door de relatief hoge prijzen. Aan de andere kant werkt het weer in verschillende teeltregio's ook niet bepaald mee aan topopbrengsten. Deze tegenstrijdige signalen zijn ook te merken in de prijsvorming op de internationale beurzen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarwekoers op de Matif steeg gisteren met €2,50 naar €344,25 per ton. Op de CBoT liet de tarwenotering juist een kleine daling zien. Bij maïs en soja was daarentegen sprake van een kleine stijging. Het septembercontract maïs steeg met 1% naar $6.00 per bushel (circa €236 per ton). Het septembercontract soja pluste 0,5% naar $13.70,25 per bushel (circa €502 per ton).

Een terugvallende vraag naar graan en droogte in belangrijke teeltregio's in de VS en Latijns Amerika wedijveren met elkaar als doorslaggevende factor op de granenmarkt. De Argentijnse Rosario Graan Beurs (BCR) heeft gisteren (woensdag 13 juli) de oogstprognose voor tarwe fors naar beneden bijgesteld. Volgens BCR komt de tarwe-oogst voor het seizoen 2022/2023 uit op 17,7 miljoen ton. Dat is een daling van 0,8 miljoen ton ten opzichte van de vorige oogstverwachting. De kleinere oogst is grotendeels het gevolg van een kleiner areaal tarwe.

De meeste tarwe in Argentinië wordt in mei gezaaid, toen het land kampte met droogte. Daardoor is er minder tarwe gezaaid dan waar BCR eerder vanuit ging. In de eerste verwachting voor het seizoen werd gerekend met een verwacht areaal van 6,6 miljoen hectare. In juni is dat bijgesteld naar 6,2 miljoen hectare en in de juli-verwachting is het areaal nog een keer verlaagd naar 5,9 miljoen hectare. Voor maïs is de opbrengstprognose voor het seizoen 2021/2022 van BCR verhoogd van 49,2 naar 51 miljoen ton. Ongeveer 85% van het gezaaide maïsareaal is inmiddels geoogst.

In de VS is het eveneens de droogte die de markt bezig houdt. Op de tarweprijs heeft het weer minder invloed, maar maïs en soja zijn vol in de groei. Het warme en droge weer dat voor de Midwest is voorspeld komt voor de maïs op een ongelukkig moment nu het gewas in de bloei komt.

Graanexport
De export van Franse tarwe naar bestemmingen buiten de EU is sterk van start gegaan, zo blijkt uit data van marktbureau FranceAgriMer die gisteren zijn gepubliceerd. In de eerste exportschatting voor het nieuwe seizoen komt de export uit op 10,3 miljoen ton tarwe. Daarmee komt de export voor het lopende seizoen 17% boven de export van vorig seizoen uit. Frankrijk stevent daarmee af op de grootste export sinds het seizoen 2019/2020.

De Turkse minister van defensie Hulusi Akar meldde gisteren dat er een akkoord is tussen Rusland, Oekraïne en de VN over het hervatten van de graanexport via de Zwarte Zee havens. Er wordt al langer onderhandeld en een akkoord leek vaker bijna rond. Onder handelaren en analisten heerst de stemming 'eerst zien dan geloven'. De invloed op de markt lijkt vooralsnog beperkt te blijven.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden