Dossier | Oekraine

haven Oekraine Odessa

Nieuws Oekraïne

Mogelijk meer schepen vol Oekraïens graan gestolen

Oekraïne heeft Turkije gevraagd om nog eens drie onder Russische vlag varende schepen te controleren op gestolen graan uit Oekraïne. Afgelopen zondag werd al bekend dat Turkije een schip vasthield omdat er Oekraïens graan aan boord was, maar mogelijk zijn er meerdere schepen vol Oekraïens graan.
6 Juli 2022
Kees Huizinga

Interview Kees Huizinga

'Totaal geen zicht op export graan uit Oekraïne'

De Oekraïense akkerbouwer en melkveehouder Kees Huizinga groeide in oorlogstijd uit tot het gezicht van de Oekraïense landbouwsector. Ondanks zijn talloze mediaoptredens merkt hij nog weinig verandering. Bij Huizinga en veel collega's is de graanoogst inmiddels begonnen. 'Komend seizoen kan weleens nog erger gaan worden', denkt hij.
5 Juli 2022

Marktflits Commodity's

Oorlog heeft minder vat op grondstofprijzen

De prijzen van tarwe en koolzaad staan intussen weer op het niveau van voor de oorlog in Oekraïne. Marktredacteur Wouter Baan praat je in deze marktflits een ruim een minuut bij over de laatste stand van zaken. 
5 Juli 2022
akkerbouw tarweoogst ploegen rusland tarwe - agri graan - agri

Analyse Grondstoffen

Export Russische tarwe zakt weg bij begin oogst

Na de forse daling van de tarwenotering vorige week maakt de markt de afgelopen handelssessie weer een stapje naar boven. De druk op de markt door de oogst houdt overigens nog wel een tijdje aan volgens verschillende analisten. Voor maïs duurt het nog wel even voordat de oogst start. Daar proberen Amerikaanse telers nog hun slag te slaan.
5 Juli 2022
export graanexport

Analyse Grondstoffen

Uitvoer van tarwe blijft voor hoofdbrekens zorgen

De tarweprijzen op de internationale beurzen hebben de afgelopen handelssessie een stap terug gedaan. De areaal- en voorraadcijfers van het Amerikaanse ministerie van landbouw lagen voor tarwe redelijk in de buurt van de verwachtingen van de handel. Toch ontlokte de cijfers een flinke reactie op de markt.
1 Juli 2022
graanexport graan - agri

Analyse Granen en Grondstof

Exportperikelen houden de graanmarkt in zijn greep

De tarwenoteringen op de internationale beurzen bewogen de afgelopen handelssessie zijwaarts. In Europa zorgde een record tender van Egypte voor een voorzichtige positieve stemming op de markt. In Amerika hebben handelaren de afgelopen sessie gebruikt om positie in te nemen vooruitlopend op het areaal en voorraad rapport van het USDA dat vandaag gepubliceerd wordt.
30 Juni 2022
gas

Analyse Aardgas

Aanvoer van gas gaat steeds meer knellen

Na een paar dagen met relatieve rust neemt de spanning op de gasmarkt weer toe. Gazprom heeft de aanvoer naar de EU inmiddels fors terug geschroefd. De Europese doelen voor de voorraad opbouw voor de komende winter worden daardoor steeds moeilijker te halen.
29 Juni 2022
bewaring tarwe - agri

Analyse Grondstoffen

De vraag naar tarwe begint aan te trekken

De tarwenoteringen hebben de afgelopen handelssessie na anderhalve week van daling een klein stapje omhoog gedaan. Berichten die wijzen op een aantrekkende vraag naar tarwe zijn daarvan de oorzaak. Daarnaast blijft de uitvoer van graan uit Oekraïne moeizaam. De Poolse minister van landbouw deed daar stevig uitspraken over.
29 Juni 2022

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden