Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Export Russische tarwe zakt weg bij begin oogst

5 Juli 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Na de forse daling van de tarwenotering vorige week maakt de markt de afgelopen handelssessie weer een stapje naar boven. De druk op de markt door de oogst houdt overigens nog wel een tijdje aan volgens verschillende analisten. Voor maïs duurt het nog wel even voordat de oogst start. Daar proberen Amerikaanse telers nog hun slag te slaan.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarwenotering op de Matif liet gisteren een voorzichtig herstel zien na de forse daling van voor het weekend. Het septembercontract pluste €8,75 en sloot op €343,25 per ton. Dat is bijna €100 lager dan op de piek in mei, maar de prijs ligt nog wel boven het niveau van voor de uitbraak van de oorlog in Oekraïne. De Amerikaanse beurs was gisteren gesloten vanwege de viering van Onafhankelijksdag.

De beschikbaarheid van tarwe van de nieuwe oogst drukt op de noteringen volgens analisten. Dat effect is ook in Rusland merkbaar. Het marktbureau IKAR verlaagde de tarwenotering voor levering in de Zwarte Zeehavens van $400 dollar vorige week naar $375 per ton. Sovecon verlaagde de prijs met $15 naar $375 tot $385 per ton. Sovecon meldt dat de graanexport van Rusland vorige week 250.000 ton bedroeg. Een week eerder was dat nog 500.000 ton. In het zuiden van Rusland is tot en met 30 juni 92.000 tarwe geoogst. Vorig jaar stond de teller op deze datum op 117.900 hectare. De gemiddelde opbrengst staat volgens Sovecon tot nu toe op 2,73 per hectare. Een jaar eerder was dat 2,35 ton per hectare. "Dat lijkt geen geweldige opbrengst, maar je moet daarbij wel bedenken dat boeren zijn gestart met de oogst van de percelen die het hardst zijn getroffen door de droogte eerder dit seizoen", schrijft Sovecon.

Wachten op beter bod
Op de CBoT valt op dat maïs van de oude oogst (julicontract) $1,40 per bushel hoger staat dan het eerste contract van de nieuwe oogst. Volgens het USDA hebben boeren nog 14% van de maïs van de oogst 2021 in de silo's zitten. En daar durven telers volgens handelaren best een gokje mee te wagen. De rekeningen zijn betaald en deze voorraad is achter de hand gehouden om in te kunnen spelen op een eventuele prijsstijging. Volgens een analyse van Reuters bieden handelaren in de fysieke markt momenteel veel hogere prijzen vergeleken met de afgelopen jaren. Andere bronnen melden dat boeren ook redelijk makkelijk nee zeggen als het bod niet past. Telers hebben flink geïnvesteerd in opslagcapaciteit en verschillende bedrijven hoeven dan ook niet leeg te zijn voor aanvang van de nieuwe oogst. Dat geeft de telers een sterke onderhandelingspositie.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden