Shutterstock

Nieuws Energie

Duitse zuivelsector vreest voor Russische gasstop

11 Juli 2022 - Wouter Baan

Gaspijpleiding Nordstream 1 (dat van Rusland naar Duitsland loopt) zit vanaf vandaag tien dagen dicht voor geplande onderhoudswerkzaamheden. De Duitsers vrezen dat de gasleveringen na het onderhoud niet meer wordt opgestart. Ook de zuivelsector zit flink in de stress, want de productie van kaas en melkpoeder valt dan binnen een dag stil.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gaspijpleiding gaat jaarlijks dicht voor onderhoudswerkzaamheden en normaal gesproken haalt dit niet het nieuws. Dit jaar is de situatie anders en zit Duitsland in spanning. Door de oorlog in Oekraïne zou het zomaar kunnen dat de Russen na de onderhoudswerkzaamheden de toevoer niet meer opstarten, of slechts ten dele. Dit als vergeldingsactie voor de Westerse sancties, zo is de gedachte. 

De angst in Duitsland is niet zonder reden. De Russen hebben de gastoevoer immers al meer dan gehalveerd. Daarbij werd tijdens eerdere werkzaamheden de gastoevoer door Rusland al vertraagd onder het mom van technische problemen. Bij deze lezing hebben de Duitsers zo hun twijfels. De relatie tussen beide land is in de afgelopen maanden flink afgekoeld. Het steekt Rusland dat Duitsland het goedkeuringstraject voor Nordstream 2 heeft opgeschort, waardoor een dure investering voor niets lijkt te zijn geweest.

Voedselproductie boven verwarmen van huizen
Gevolgen van een eventuele Russische gasstop vallen op korte termijn waarschijnlijk mee. Via andere aanvoerkanalen ontvangt Duitsland nog steeds gas, al zijn deze volumes niet voldoende en op termijn bij lange na niet genoeg. Zeker niet tijdens de wintermaanden, wanneer het gasverbruik veel hoger ligt. Verder is de Duitse gasvoorraad op dit moment nog voor 63% gevuld, schrijven Duitse media.

Toch is de situatie nijpend te noemen. Het kan namelijk zijn dat bepaalde delen van de industrie van het gas worden afgesloten. De zuivelindustrie maakt zich daarom grote zorgen en zegt nog geen dag zonder gas te kunnen. Gas is met name voor de productie van melkpoeder, maar ook voor kaas cruciaal. De bond van melkveehouders heeft kortgeleden daarom een spoedoverleg gehad. De productie van zuivel is belangrijker dan het verwarmen van huizen, zo geven de melkveehouders aan. De Duitse zuivelsector is druk aan het lobbyen voor een voorkeurspositie, wanneer de politiek daadwerkelijk moet gaan kiezen wie of wat van het gas af moet. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden