Shutterstock

Analyse Granen

Tarweprijzen stijgen weer na kater van exportdeal

25 Juli 2022

Wat een positief keerpunt had moeten worden op de internationale tarwemarkt eindigt in een kater voor de deelnemers. De inkt van de overeenkomst tussen Rusland en Oekraïne was nog maar net droog of de eerste raketten vielen al op de havenstad Odessa. De markt heeft zich vandaag (25 juli) gerealiseerd dat er geen snelle oplossing is om de graanexport weer op gang te krijgen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij u past
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarwemarkt heeft twee gezichten laten zien aan beide kanten van het weekend. Vrijdagmiddag nam de koers een duik omlaag toen Oekraïne, Rusland, Turkije en de VN een contract ondertekenden dat de export van graan vanuit Oekraïne mogelijk moet maken. Daags erna werd de belangrijkste Oekraïense havenstad Odessa beschoten door Russische oorlogsschepen. Dit zorgt ervoor dat het vertrouwen in de Russische belofte direct weer afbrokkelde.

325 euro blijft de bodem
Zowel de Europese tarwenotering op de Matif als de Amerikaanse CME schrijven groene cijfers. Voor de derde keer is in Parijs daarmee de bodem van €325 voor het septembercontract afgewend. Toch is het niet ondenkbaar dat de prijs hier de komende weken doorheen gaat breken. Zeker wanneer er wel tarwe verladen kan worden vanuit Odessa.

In Parijs noteert het septembercontract maandagmiddag een koers rond €333 per ton. Dat is een stijging van zo'n €7 vergeleken met de slotkoers van vrijdag. Het hoogste punt dat is aangetikt is €335,50 vandaag. In Chicago laat de koers eveneens een sterk herstel zien van $2,2 per bushel rond de $7,81 per bushel. Dat is een stijging van 3% ten opzichte van de slotkoers vrijdag.

Er zijn nog heel wat hindernissen te nemen voor het zover is. De westelijke kant van de Zwarte Zee ligt vol zeemijnen waardoor schepen niet eenvoudig kunnen passeren. Daarnaast moeten rederijen ook bereid zijn om schepen naar het land te sturen en bovendien moet de gehele operatie verzekerd worden. Het kan daarmee nog wel even duren voor maïs, tarwe, zonnebloemen en koolzaad Oekraïne verlaten. Hard nodig is dat wel. Silo's liggen nog vol korrelmaïs en akkerbouwers moeten product verkopen om een nieuw teeltseizoen te financieren dat alweer aan de deur klopt. Voor koolzaad en wintertarwe bijvoorbeeld.

Haven binnen 24 uur gereed
Oekraïne blijft ondertussen positief over het vlot heropenen van de export. Dat moet zelfs deze week nog gebeuren. De haven van Chornomorsk is in de komende 24 uur klaar voor export, zei onderminister van infrastructuur Yuriy Vaskov tijdens een persconferentie. "Daarna volgen de havens van Odessa en Pivdeny." Volgens Peskov zijn er tijdens de aanval op zaterdag geen graanfaciliteiten beschadigd geraakt.

De oostkant van de Zwarte Zee – waar de belangrijkste Russische havenstand Novorossiejsk is gelegen – kan ondertussen wel exporteren. Afgelopen week exporteerde het land 540.000 ton graan tegenover 500.000 ton in de week daarvoor. Volgens marktbureau Sovecon is inmiddels 7,8 miljoen hectare tarwe geoogst tegenover 10,4 miljoen ton vorig jaar. Dat is goed voor 32,6 miljoen ton tegenover 34,9 miljoen ton in 2021. Sovecon schrijft ook dat het geëxporteerde volume tarwe in juli het dubbele bedraagt van het volume in juni. Weet het ook in de laatste juliweek dit tempo vast te houden, dan is het land weer de grootste tarwe-exporteur ter wereld. Prijzen in het land blijven dalen door een combinatie van oogstdruk en de ondertekende exportdeal.

Opbrengst houdt stand
In Noordwest-Europa is de tarweoogst inmiddels in volle gang. De opbrengst- en kwaliteitscijfers zijn daarbij gemiddeld tot goed. In Frankrijk heeft de hitte en droogte zeker zijn sporen nagelaten in de graangewassen. Omdat in het noorden van Frankrijk een deel van de tarwe geoogst moet worden kan niet met zekerheid gezegd worden hoe de uiteindelijk oogst uitpakt. Volgens FranceAgriMer is 84% van de tarwe binnen. In Duitsland zijn de opbrengsten beduidend beter. In de Verenigde Staten is inmiddels bijna driekwart van de wintertarwe geoogst.

Bij de huidige opbrengst en kwaliteit kan de tarwemarkt zich blijkbaar goed vinden in een prijs rond de €325 per ton. Het is vooral de situatie in Oekraïne die invloed uitoefent op de stemming en daarmee de koers. In een tweede rol spelen de situaties in landen als Argentinië en Australië. In het laatstgenoemde land is de laatste tijd veel regen gevallen, wat de inzaai van gewassen bemoeilijkt.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox