Shutterstock

Analyse Granen en Grondstof

Vertrouwen in Oekraïense graandeal blijft broos

28 Juli 2022 - Redactie Foodbusiness

De granenmarkt liet de afgelopen handelssessie een gemengd beeld zien. Tarwe stond wat onder druk terwijl maïs en soja de stijgende lijn vast hielden. Op de tarwemarkt zijn het vooral de ontwikkelingen in de internationale handel die de markt beheersen. De maïs- en sojamarkt zijn beide een echte weermarkt op het moment.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract tarwe op de Matif deed een klein stapje terug en sloot op €340 per ton. Dat is €4,50 lager ten opzichte van een dag eerder. Op de CBoT daalde te tarwekoers met 1,7% naar $7.90,25 per bushel (circa €285 per ton). Soja steeg de afgelopen handelssessie met 3,3%. Maïs zat ook in de lift, zij het wat gematigder dan soja. De maïsnotering op de CboT noteerde een plus van 1% en sloot op $6.01,75 per bushel (circa €232 per ton). De weermodellen die voor begin augustus warmer en droog weer voorspellen in de Midwest, geven de maïs en sojanoteringen een zet in de rug.

De Turkse minister van defensie Hulusi Akar presenteerde gisteren (woensdag 27 juli) een coördinatiecentrum in Ankara om toezicht te houden op de graanexport uit Oekraïne. Vorige week vrijdag tekenden Oekraïne en Rusland onder leiding van Turkije en de VN de veelbesproken graandeal. Het coördinatiecentrum in Istanbul regelt het graantransport van en naar de havens in Oekraïne. Er zal onder meer controle zijn of de schepen die onderweg naar Oekraïne zijn geen wapens vervoeren. Ook geeft het informatie over de route die schepen moeten nemen om de mijnen in het gebied te vermijden.

Vertrouwen
Het vertrouwen in de graandeal liep bijna direct al een forse deuk op door Russische raketaanvallen op eerst Odessa en later Mykolajiv. De VN, Oekraïne en Rusland, hebben echter alle drie de verwachting uitgesproken dat de graanexport binnen enkele dagen hervat kan worden. De Russische staatssecretaris Andrei Rudenko waarschuwde gisteren wel dat de deal snel van de baan is als alle restricties op de uitvoer van Russische agrarische producten niet direct worden opgeheven, zo tekende het Russische persbureau Interfax op.

Voorlopig lijkt het erop dat de graandeal gebruikt wordt om de tientallen schepen die sinds het uitbreken van de oorlog vastliggen in de Zwarte Zee havens, uit het gebied te krijgen. Deze schepen kunnen nu al vijf maanden geen kant op en worden nu zo snel mogelijk beladen voor zover dat nog niet is gebeurd. Ook worden er veilige routes uitgestippeld waarbij geen mijnen weggehaald hoeven te worden.

Opvallend besluit
Egypte heeft de contracten voor totaal 240.000 ton tarwe die afgesloten waren voor de Russische aanval geannuleerd. Dat maakt Reuters gisteren op basis van twee bronnen bekend. In mei berichtte het persbureau dat 300.000 ton tarwe die gekocht was door het Egyptische staatsinkoopbureau GASC gestrand is in Oekraïne. De handelsbedrijven hoeven niet langer hun verplichtingen naar GASC na te komen. Het zou gaan om vier schepen die nog onbeladen vastliggen en een schip dat al wel geladen was. In de internationale graanhandel wordt vaak een overmachtsclausule (ook wel force majeur genoemd) in de contracten opgenomen. Partijen kunnen dan bijvoorbeeld in geval van het uitbreken van een oorlog uit onder het contract. GASC heeft in deze contracten geen overmachtsclausule opgenomen. Sommige analisten noemen het dan ook opmerkelijk dat GASC deze contracten alsnog ontbindt. De tarwe is in december gekocht voor prijzen tussen de $346 en $360 per ton inclusief transport. Ter vergelijking, in april rond het hoogtepunt van de markt betaalde GASC tot wel $494,25 per ton voor tarwe.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden