Royal A-ware

Nieuws Melk

Schop de grond in voor bouw Kilkenny Cheese

Donderdag 15:00 uur

De bouwstart van de nieuwe fabriek van Kilkenny Cheese in Ierland deze week was een gebeurtenis van nationaal belang. Naast het management van Glanbia en A-ware, was ook een regeringsdelegatie met drie ministers, waaronder de aanstaande premier, aanwezig. Samen zetten ze de schep in de grond.

In Belview, het zuiden van Ierland, zijn ze blij met de werkgelegenheid en de nieuwe exportkansen die de nieuwe kaasfabriek moet brengen. De Ierse melkveehouderij en zuivel hebben een dreun gehad van de Brexit en een nieuwe fabriek, die ook andere kaassoorten maakt, is daarom erg welkom, zo maakten de politici duidelijk.

Ierse regering blij met komst fabriek
Nu nog vice-premier en aanstaand premier Leo Varadkar zei: "Het is een eer om in Belview te zijn voor de start van de bouw van deze gloednieuwe kaasmakerij van €200 miljoen. Het besluit van het VK om de EU te verlaten was een zeer ingrijpende gebeurtenis voor de Ierse agrifoodsector. Onze bedrijfseigenaren en boeren zijn de afgelopen jaren elke uitdaging aangegaan en hebben ongelooflijk hard gewerkt om banen te beschermen en bedrijven ook te laten groeien. Ik geloof dat deze faciliteit een perfect voorbeeld is van die veerkracht, flexibiliteit en vastberadenheid. De komst van Kilkenny Cheese is een enorme stimulans voor het zuidoosten van Ierland."

Varad
Vice-premier Leo Varadkar feliciteert Jan Anker met de bouwstart van de nieuwe fabriek en ontvangt zelf een paar klompen.

Varadkar gaf aan dat de regering haar best gaat doen om iets te doen tegen slepende juridische procedures die belangrijke projecten nu vaak tegenhouden. De kaasfabriek van A-ware en Glanbia is niet het enige of eerste project dat last had van langdurige vertraging. Varadkar wil daar actie op ondernemen.

Naar 50.000 ton kaas
Ook CEO van A-ware Jan Anker sprak zijn tevredenheid uit over de start van de bouw. "De samenwerking met Glanbia Co-op, die we in 2019 aankondigden, past in onze strategie om met langdurige partnerships te bouwen aan innovatieve en duurzame ketens en zo onze klanten een breed productportfolio aan te kunnen bieden. De joint venture Kilkenny Cheese geeft ons toegang tot extra volumes kaas uit een gecontroleerde keten en ondersteunt daarmee onze groeiambitie. We kijken uit naar de opening van deze nieuwe fabriek in 2024."

De fabriek moet in 2024 gaan draaien en kan jaarlijks tot 50.000 ton kaas produceren van de soorten Gouda, Edam en Emmental. Hiervoor wordt 450 miljoen kilo melk aangevoerd van ruim 4.500 melkveehouders.

foodbusiness.nl

Klaas van der Horst

Reageer op dit artikel
Velden met een * zijn verplicht. Bij reageren gaat u akkoord met de algemene forumregels en mogelijke sancties bij overtreding.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws melk

Royal A-ware zet opnieuw flinke groeistap in 2021

Nieuws bedrijven

Van Ballegooijen van A-ware naar Van Loon

Nieuws Benoeming

A-ware lijft Wiebren van Stralen in

Nieuws Zuivel

A-ware neemt kaasrasper Noordhoek over

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief