BK Awangga / Shutterstock.com

Analyse grondstoffen

Palmolieprijs weer terug op niveau begin maart

1 Mei 2024 - Klaas van der Horst

De palmolieprijs heeft de laatste week opnieuw een veer gelaten en is daarmee eigenlijk weer op hetzelfde niveau beland als begin maart. Welke factoren precies hebben geleid tot een flink hogere prijs in de tussenliggende periode is moeilijk te verklaren.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De palmolieprijs is in de voorbije maanden meer in prijs gestegen dan bijvoorbeeld zonnebloemolie en is ook langer op een hoog prijsniveau gebleven dan sojaolie.

De palmolieprijzen lijken in de voorbije maanden extra omhoog gestuwd door zorgen over de beschikbaarheid van product door klimatologische invloeden en over de oogsten in de twee landen die de meeste palmolie produceren, Indonesië en Maleisië. Deze zorgen zijn tot nog toe niet bewaarheid.

Daarnaast wordt de prijs van palmolie alsook van andere plantaardige oliesoorten stevig beïnvloed door de vraag naar biodiesel, en die wordt weer sterk beïnvloed door de gewone olieprijs. Bij een hoge olieprijs is er meer vraag naar biodiesel, die dan gewoonlijk stijgt. 

Opmerkelijk genoeg heeft de prijs voor koolzaadolie in Europa evenwel nog niet de neiging om te gaan zakken. Wel was de oliemarkt de laatste tijd weer iets meer ontspannen.

{{dataviewSnapshot(46_1714567391)}}

Na Indonesië en Maleisië zijn Thailand, Colombia en Nigeria - in deze volgorde - de grootste palmolieproducenten ter wereld, maar Thailand produceert jaarlijks nog geen 10% van de Indonesische productie.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden