Shutterstock

Nieuws Vlees & Eiwit

Plukon met groeistrategie naar malse winst

22 April 2024 - Wouter Baan

De winstgevendheid van pluimvleesconcern Plukon is in 2023 verder verbeterd, nadat de baten een jaar eerder al drie keer over de kop gingen. De afgelopen twee jaren waren de prijzen van kippenvlees torenhoog en dat legt het bedrijf geen windeieren.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Uit recent gedeponeerde jaarcijfers van moederbedrijf Bankiva bij de Kvk blijkt dat Plukon de omzet vorig jaar met ruim 10% zag stijgen, tot een recordniveau van €3,08 miljard. De nettowinst nam zelfs met krap 30% toe tot €92 miljoen. Ook de cashflow verbeterde aanzienlijk. Met een netto-winstmarge van 2,9% presteert Plukon voor een Nederlandse slachterij in vergelijking met branchegenoten in varkens- of rundvlees uitstekend.

Sinds april vorig jaar is voormalig CFO Kees Kraijenoord doorschoven als CEO en hij heeft de wind er goed onder, getuige de fors gestegen winst. Oud topman Peter Poortinga wordt met ingang van 1 juli benoemd tot voorzitter van de raad van commissarissen, zo werd deze maand bekend gemaakt. 

Vogelgriep
De omzetstijging valt toe te schrijven aan de gestegen pluimveevleesprijzen. Het management geeft aan dat het verhogen van de verkoopprijzen in 2023 de grootste uitdaging vormde. Dit om de kosteninflatie in de keten op te vangen. De vogelgrieppandemie in Europa gaf Plukon de nodige zorgen. Vooral de productie in Polen werd hierdoor geraakt. Verder geeft Plukon aan voortdurend bezig te zijn met productontwikkelingen, waarbij ook gekeken wordt na het opschalen van kipvervangers.

Groeistrategie
In totaal werd vorig jaar ruim €36,5 miljoen uitgetrokken voor overnames in Nederland. Dit bedrag is waarschijnlijk een-op-een te koppelen aan het meerderheidsbelang van 51% dat Plukon begin vorig jaar nam in pluimvee co-productenverwerker Ter Maten uit Bunschoten. Dit helpt Plukon naar eigen zeggen in een betere vierkantsverwaarding van de kip. De bedoeling is om de groeistrategie de komende jaren verder vorm te geven. Dit jaar deed Plukon al overnames in Spanje en Polen.

Geen dividend
De aandelen van het moederbedrijf van Plukon zijn in handen van diervoerconcern De Heus, het Duitse investeringsbedrijf EW Group en het management van Plukon. Geen van de partijen heeft hierbij een meerderheidsbelang. Ondanks de hogere winst wordt er over 2023 geen dividend uitgekeerd, in tegenstelling tot 2022 toen dit nog €50 miljoen bedroeg. Dit wordt mogelijk gedaan om voldoende geld in kas te hebben om de groeistrategie verder te ontplooien. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden