Murilo Mazzo / Shutterstock.com

Analyse Grondstoffen

Braziliaans suikerseizoen schiet uit de startblokken

30 April 2024 - Alex Jurvillier

De suikerprijzen daalden recentelijk aanzienlijk, maar sinds begin deze week trekt de Amerikaanse notering weer aan. Hoewel er in diverse Braziliaanse productieregio's zorgen zijn over droogte is de start van het nieuwe seizoen voortvarend te noemen met fors hogere suikerproductiecijfers dan vorig jaar. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eind vorige week was de Amerikaanse notering teruggezakt tot $427,70 per ton en de notering in Londen tot $563,70 per ton. ADM Investor Services rapporteert als oorzaak van de daling dat de Braziliaanse vraag naar ethanol beduidend verminderde eerder deze maand. Dit drukte op de suikerprijzen. Na het weekend steeg de notering in Londen weer naar $573,8 per ton. De Amerikaanse notering steeg eveneens, naar $445,33 per ton, het hoogste punt in ruim twee weken. Analisten schrijven over toegenomen zorgen omtrent droogte, daar weerdiensten over droogte rapporteerden in Braziliaanse centrale en zuidelijke regio's.

Toch is de trend van de afgelopen weken duidelijk neerwaarts. Dat de suikerprijzen in Europa onder druk staan is, speelt al langer. De Europese Commissie verwacht al langer een stagnerende markt als gevolg van een toegenomen productie, betere verwachtingen en andere factoren zoals de suikerimport uit Oekraïne, die de grootste leverancier van suiker voor Europa blijft. Het land exporteerde ruim 311.000 ton tot en met 2 april naar Europa. Vergeleken met afgelopen seizoen blijft de voorsprong daarmee groot. Toen werd er tot hetzelfde moment 241.000 ton geëxporteerd door Oekraïne naar Europa. In recent gepubliceerde cijfers van de EC wordt opnieuw aangegeven dat de suikerprijzen onder druk blijven staan.

Meer suiker in Brazilië 
Volgens suikerassociatie Unica hebben Braziliaanse suikerverwerkers in de centrale en zuidelijke regio's in de eerste helft van april 709.510 ton suiker geproduceerd, zo rapporteert Sugaronline. In deze eerste twee weken van het 2024/25 seizoen werd daarmee 31% meer geproduceerd dan dezelfde periode vorig jaar. Tot nu toe heeft de voorspelde droogte de productie dus nog niet geschaad. 

De totale hoeveelheid suikerriet dat werd vermalen was 15,81 miljoen ton, 14,1% meer in dezelfde periode voorgaand seizoen. Unica gaf aan dat er 111 productiefaciliteiten in bedrijf waren in de eerste helft van april. Halverwege april zou dit gestegen zijn tot 171 productiebedrijven, hoger dan de 166 van vorig jaar. Ethanolproductie was in de eerste helft van april 7,2% hoger, waarmee 840,73 miljoen liter werd geproduceerd.

Indiaas suikerquotum 
De Indiase overheid heeft het quotum voor binnenlandse suiker opgesteld voor mei 2024. Deze staat op 2,7 miljoen ton, welke per 1 mei van kracht gaat. Dit was 2,5 miljoen ton. De Indiase overheid stelt doorgaans quota op voor suikerverkopen. Eerder schreven we over de positief bijgestelde verwachting omtrent Indiase suikerproductie. Mogelijk houdt dit verband met het opgeschroefde quotum.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden