Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Cacaonotering daalt naar laagste punt in weken

1 Mei 2024 - Alex Jurvillier

De cacaonoteringen zetten de afgelopen dagen een flinke daling in. Afgenomen liquiditeit op de termijnmarkt speelt daarbij een rol, evenals gunstig weer in West-Afrika. Ghana pakt cacaosmokkelaars hard aan en Ivoorkust bijt haar tanden in reguliere cacaobonen die mogelijk als Fairtrade worden verkocht. Waar de hoge prijzen wel niet toe uitlokken. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Cacaoprijzen zitten in een neerwaartse spiraal. Met de kennis van nu was die trend voor het weekend al ingezet. Afgenomen liquiditeit in de markt zorgt ervoor dat de hoge cacaonoteringen op dit moment onderhevig zijn aan een sterke daling. Handelaren sluiten volgens analisten veelal hun longposities. Dat is ook terug te zien in de laatste dagen, met een relatief sterk dalende cacaonotering. Afgelopen maandag tot $9.983 per ton voor New York. Dat geldt ook voor Londen, met £8.195 per ton.

Analisten schrijven over verbeterd weer in West-Afrika. Het is er natter, ten gunste van de cacaoboom. Ook de weersvoorspelling is verbeterd. Anderzijds zou de euro die in waarde daalde ook zijn effect kunnen hebben op de cacaonotering, wat het duurder maakt voor Europese verwerkers om aan voorraad te komen in de nabije toekomst. Daarnaast zouden Nigeriaanse cacao-exporten in maart met 19% zijn toegenomen ten opzichte van vorig jaar, tot 22.199 ton. Dat bericht zou enige druk op de ketel, over het wereldwijde aanbodtekort, moeten doen afnemen.

Knollen voor citroenen verkopen: Fairtrade Ivoorkust opgeschort
Nu meldt Bloomberg dat het Fairtrade-cacaoprogramma van Ivoorkust is opgeschort. Een ongewoon grote hoeveelheid Fairtrade gecertificeerde cacao zou als zodanig worden verhandeld, volgens een woordvoerder van Fairtrade International. Daarbij de verdenking dat niet gecertificeerde cacaobonen als Fairtrade worden verhandeld. Volgens insiders zou het programma direct zijn gestopt zodra men zich hiervan bewust werd.

Coöperaties zouden proberen om het Fairtrade programma te gebruiken voor het verkopen van hun 'normale' bonen, want dat levert meer op. Handelaren geven aan dat met de huidige schaarste opkopers dan ook bereid zijn om die hogere prijs te betalen.

En dat is het laatste wat de sector nodig heeft, de geloofwaardigheid van Fairtrade cacao die ten onder gaat. Fairtrade Afrika en de Ivoriaanse cacaoregulator Conceil du Cafe-Cacao (CCC) zouden toewerken naar een snelle oplossing.

Ghana pakt cacao-smokkel aan
Dat frauduleuze praktijken de cacao-industrie teisteren blijkt ook uit een opmerkelijk recent bericht van het Ghanese Cocobod. De Ghanese marktregulator rapporteerde bij nieuwsmedium Cocoapost over een toegewezen celstraf van 7 jaar, voor een smokkelaar die cacaobonen naar buurland Togo wilde vervoeren. Ghana verliest daarmee waarde, die juist moet worden toegerekend aan de Ghanese cacao-industrie om deze overeind te houden.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden