Shutterstock

Nieuws Verenigde Staten

Nieuwe hoogtes voor rundvleesexport VS

12 Juli 2022 - Max van der Heijden

De Amerikaanse rundvleesexport heeft weer recordvolumes en recordwaardes bereikt. Voor de vierde keer dit jaar werd een exportwaarde van $1 miljard dollar aangetikt. Dat blijkt uit data die het Amerikaanse Ministerie van Landbouw afgelopen week heeft gepubliceerd.  

In totaal werd er in mei van dit jaar 135.006 ton rundvlees uitgevoerd, 1% hoger dan het vorige record dat in mei 2021 gevestigd werd. De waarde van deze export steeg met 20% naar $1.09 miljard, daarmee is het record van maart 2022 verbroken.

In de periode januari tot en met mei is de rundvleesexport uit de VS met 4% gegroeid ten opzichte van diezelfde periode in 2021. De waarde is gegroeid met 34% naar $5.14 miljard. ''Het is bijzonder dat de Amerikaanse rundvleesexport iedere maand de $1 miljard aantikt, maar het is extra bijzonder onder deze omstandigheden met een sterke dollar, voortdurende logistieke uitdagingen en economische onzekerheid'', zo zei de CEO van de Amerikaanse vleesexport federatie Dan Halstrom in een persbericht.

Goede resultaten in Azië
Vorig jaar eindigden de rundvleesexporten naar Zuid-Korea, Japan en China/Hong Kong boven de $2 miljard. De exportwaarde in alle drie de landen is dit jaar flink hoger. Elk land heeft in de eerste 5 maanden al de $1 miljard aangetikt. 

De export naar Zuid-Korea was qua volume 8% lager, maar de exportwaarde klom alsnog met 18% naar $265.1 miljoen vergeleken met een jaar geleden. In de periode tot en met mei loopt de export naar Korea 3% voor op het recordschema van vorig jaar qua volume en 41% qua omzet. De omzet heeft in totaal $1.29 miljard aangetikt. Om inflatie te beteugelen heeft Zuid-Korea aangekondigd dat 100.000 ton rundvlees tariefvrij geïmporteerd mag worden. Dit komt bovenop de al gereduceerde tarieven voor rundvlees in het land. 

China groeit ondanks Covid-maatregelen
De resultaten in Japan waren vergelijkbaar met die van Zuid-Korea. De exportwaarde steeg met 9%, ondanks de volumedaling van 6%. De export loopt in de periode januari tot en met mei 3% achter op schema, maar de waarde klom met 21% naar $1.04 miljard. 

Hoewel de Covid-maatregelen in China nog steeds van toepassing zijn, groeide de rundvleesexport naar Hong Kong en China met 21% vergeleken met een jaar geleden. De exportwaarde groeide met 25% naar $218.8 miljoen. In de periode januari tot mei was de export 26% hoger in volume en 43% hoger in waarde.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Max van der Heijden

Max schrijft over de grondstoffenmarkten en alles wat daarmee te maken heeft. Zijn focus ligt vooral op granen, koffie en cacao. Ook is hij iedere ochtend vroeg uit de veren om de marktstarter op papier te zetten. Max houdt van koken, eten en reizen.

Marktflits Vlees

Dynamieken vleesmarkten verschillen sterk

Analyse Vlees & Eiwit

Australië wint bij zwakke Amerikaanse rundermarkt

Analyse Vlees & Eiwit

Aanbod slachtrunderen stijgt door mestprobleem

Marktupdate Vlees

Markten varkensvlees en rundvlees lopen uiteen

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden