8th.creator / Shutterstock.com

Nieuws Dierenwelzijn

McDonalds stopt met slachthuis na beelden

29 Juni 2021 - Linda van Eekeres

McDonalds is per direct gestopt met het afnemen van vlees van slachthuis Gosschalk nadat gisteren beelden naar buiten kwamen waarop te zien is dat varkens en koeien worden mishandeld. Circa 20% van het rundvlees voor de hamburgers in Nederland van de fastfoodketen kwam van de slachterij.

Eunice Koekkoek van de fastfoodketen zei tegenover RTLNieuws: "Na het zien van de beelden zijn we direct gestopt met afnemen via onze leverancier van rundvlees van Gosschalk. Wij verwachten van de hele keten, dus ook de leveranciers van onze leveranciers - in dit geval de slachterij aan de leverancier van onze rundvleesproducten - dat die zich aan onze eisen en aan de wettelijke kaders houden. Nou, dat is hier duidelijk niet gebeurd." Volgens RTL gaat McDonalds ook kijken of andere leveranciers zich wel aan hun kwaliteitseisen houden.

Overleg LNV en NVWA over sluiting 
Het ministerie van LNV en de NVWA overleggen deze week over de sluiting van dit slachthuis. Dit zei Wouter Koolmees (SZW) als vervanger van landbouwminister Carola Schouten tijdens het vragenuur van de Tweede Kamer. "De NVWA heeft het slachthuis per direct onder verscherpt toezicht geplaatst, waaronder het plaatsen van extra camera's. De kosten van onder andere deze camera's worden doorberekend aan het slachthuis." Koolmees gaf Kamerlid Tjeerd de Groot (D66) gelijk 'dat we dit soort beelden al te vaak hebben gezien', maar zei dat niet op elke plek in slachthuizen toezicht kan worden gehouden.

Aangifte gedaan
Inmiddels is er ook aangifte gedaan tegen dit slachthuis door Varkens in Nood. Daarnaast bekijken het Functioneel Parket en de NVWA de mogelijkheden voor aangifte, aldus de minister. "Het is geen incident, want er zitten een aantal hardnekkige misstanden in de slachterijen", aldus Koolmees. "Daarom wordt er door het ministerie van LNV en de NVWA ook hard gewerkt om het dierenwelzijn in de slachterijen te borgen. Eén aspect daarvan is het beter opleiden van medewerkers, maar ook het plaatsen van extra camera's en toezicht door dierenartsen spelen hierbij een rol."

Er lopen op dit moment proeven met het live uitlezen van camerabeelden. Daarnaast evalueert de NVWA ook haar eigen cameratoezicht, aldus Koolmees. De minister van LNV is volgens hem bezig met een aantal zaken om de situatie te verbeteren. "Ten eerste, het verbeteren van het cameratoezicht. Ten tweede, het verlagen van het slachttempo, waar momenteel een onderzoek naar loopt." De uitkomst van dit onderzoek wordt in november verwacht.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.

Marktupdate Vlees

Vakanties zetten vleesmarkten onder druk

Analyse Vlees & eiwit

Varkensvleesmarkt zet aanzienlijke stap omlaag

Nieuws Vlees & Eiwit

Van Rooi Meat ziet omzet groeien tot krap een miljard

Analyse Vlees & Eiwit

Hoe lang nog blijft de rundvleesmarkt stabiel?

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden