Olymel

Nieuws Vlees & Eiwit

Grote reorganisatie bij Canadese varkensgigant

19 April 2023 - Matthijs Bremer

Een van Canada's grootste varkensvleesproducenten Olymel sluit voor de dit jaar een van zijn vier fabrieken. Het besluit is een gevolg van een verlies van rond de C$400 miljoen dollar (ongeveer €270 miljoen) in de laatste twee jaar. Eerder dit jaar deed het bedrijf al twee slachtlocaties van de hand.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De sluiting is onderdeel van een grotere sanering die in 2021 startte. Met de beslissing verlaagt het bedrijf zijn slachtcapaciteit met 1,5 miljoen varkens. Daarnaast ontslaat de varkensvleesproducent 994 medewerkers.

Eerder dit jaar sloot de Canadese varkensgigant al twee slachtlocaties. Met die eerdere reorganisatie nam het bedrijf afscheid van 170 medewerkers. In totaal verlaagde het bedrijf zijn slachtcapaciteit al van 140.000 tot 81.000 varkens per week.

Subsidie
Naast de enorme verliezen noemt het bedrijf personeelstekorten en structurele problemen in zijn fabrieken als redenen voor de sluiting. Maar de voornaamste reden om te reorganiseren lijken de krimpende exportcijfers. Vooral de export richting china bleek een bottleneck. Sinds China hun eigen varkensvleesketen in 2021 wist te herstellen, is de export vanuit het Noord-Amerikaanse op laag niveau.

In 2021 investeerde de Canadese provincie Quebec C $150 miljoen (ongeveer €100 miljoen) in het noodlijdende bedrijf. Inmiddels is het duidelijk dat de provincie niet meer bereid is om voor nog een dergelijk reddingspakket te betalen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden