Grondstoffenmarkten

veldbonen handelsgewassen eiwit

Interview René van der Veen

'Ook eiwitten worden duurder door hoge Matif'

In Food People spreken we deze week met René van der Veen, eigenaar van Multiflour. Dat bedrijf handelt in peulvruchten, oude graansoorten en plantaardige eiwitten. 'Eiwitten worden duurder, met name tarwegluten. Dit is een gevolg van de hoge prijzen op de Matif in Parijs. Kikkererwten en gele erwten zijn duurder geworden, omdat er meer vraag naar is.'
15 December 2021

FB TV Grondstofupdate

Suiker is smaakmaker op de grondstoffenmarkt

Na de schrikreactie die de omikronvariant van het coronavirus teweegbracht, krijgt de grondstoffenmarkt over de volle breedte weer wat lucht. Foodcommodity's als granen en koffie doen hier echter niet aan mee. Wouter Baan, grondstoffenanalist bij Foodbusiness, praat je bij over de laatste stand van zaken. Ook tipt hij suiker als grondstof met stijgingspotentieel.
14 December 2021
Vlaamsch Broodhuys

Interview Vlaamsch Broodhuys

'Zuurdesem niet meer weg te denken'

Het Vlaamsch Broodhuys bestaat dit jaar 25 jaar. Eigenaar Dimitri Roels wilde het broodlandschap revolutionair veranderen. Zo is zuurdesem op het bakkersmenu gezet; een product dat vroeger nog amper gebruikt werd in Nederland. 'Onze missie is iedereen elke dag van het aller lekkerste en gezondste brood laten genieten,' aldus Dimitri Roels (52), eigenaar van het Vlaamsch Broodhuys. Na een aantal jaren als chef-kok gewerkt te hebben in sterrenkeukens, koos hij voor het bakkersvak.
8 December 2021
noteringen beurs rode cijfers

Achtergrond Grondstoffen

Dit doet de omikronvariant met de grondstoffenmarkt

Al maanden spreken we van een grondstoffenrally. Die lijkt nu enigszins te bedaren. De introductie van de omikronvariant van het coronavirus speelt daar een grote rol in. Zo daalden de olieprijzen en cacaoprijzen naar het laagste niveau sinds juli. Ook sojabonen, tarwe, suiker en koffie ging omlaag. Een overzicht.
6 December 2021
spelt Wiro Nillesen

Interview Wiro Nillesen

'Alles wordt duurder, zeker tarwe'

In onze rubriek 'Food People' spreken we iedere week met een inkoper, verkoper of eigenaar uit de voedingsinudstrie. Actuele ontwikkelingen passeren de revue, maar we hebben het ook over drijfveren. We trappen af met Wiro Nillesen, eigenaar van Kollenberger Spelt. Nillesen is bezig om het nieuwe graanras 'tritordeum' te exploiteren.
1 December 2021

FB TV Grondstofupdate

Melk is witte raaf op dalende grondstoffenmarkt

Na een hevige rally nemen veel grondstofprijzen gas terug. De nieuwe variant van het coronavirus zorgt voor onrust, onder meer op de olie- en granenmarkt. Ondanks deze onrust zijn er ook prijsstijgingen zichtbaar. Wouter Baan, grondstofanalist bij Foodbusiness, neemt je mee in de ontwikkelingen. Ook heeft hij tot slot de tip van de week.
30 November 2021
Rijst

Nieuws Rijst

India exporteert steeds meer rijst

India kijkt terug op een bijzonder rijstexportjaar. Het aandeel van India in de wereldwijde rijstexport steeg in het seizoen 2020/2021 naar 42%. Naarmate de prijzen op de wereldwijde rijstmarkt stegen en de voorraden in Bangladesh, Thailand en Vietnam lager uitvielen, werd Indiase rijst prijsconcurrerender. De import naar Bangladesh groeide explosief als gevolg van mislukte oogsten.
30 November 2021

FB TV Jaap Haanstra

Is 300 euro het nieuwe normaal op tarwemarkt?

De Matif-termijnmarkt voor tarwe is de laatste weken door de magische grens van €300 per ton geschoten. Sinds deze week ligt het december 2021- en maart 2022-contract zelfs rond de €310 per ton. De records werden in 2014 al voorspeld door Jaap Haanstra, destijds voorzitter van de vakgroep Akkerbouw van brancheorganisatie LTO Nederland.
24 November 2021

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden