FB TV Jaap Haanstra

Is 300 euro het nieuwe normaal op tarwemarkt?

24 November 2021 - Redactie Foodbusiness

De Matif-termijnmarkt voor tarwe is de laatste weken door de magische grens van €300 per ton geschoten. Sinds deze week ligt het december 2021- en maart 2022-contract zelfs rond de €310 per ton. De records werden in 2014 al voorspeld door Jaap Haanstra, destijds voorzitter van de vakgroep Akkerbouw van brancheorganisatie LTO Nederland.

Haanstra deed zeven jaar geleden de uitspraak dat binnen vijf jaar de tarweprijs op €300 per ton ging uitkomen. Het duurde uiteindelijk zeven jaar voor hij gelijk kreeg. In de Foodbusiness-studio blikt hij terug op zijn uitspraak, maar kijkt hij ook vooruit. Is €300 per ton het nieuwe normaal op de termijnmarkt van tarwe?

Haanstra werd nog vaak aan zijn uitspraak herinnerd, zo zegt hij. Het hoofdargument staat nog altijd als een huis: "Een wereldwijde bevolkingsgroei van tachtig miljoen mensen vraagt jaar op jaar om een recordoogst. Die wordt niet altijd behaald." Volgens de akkerbouwer uit Luttelgeest (Flevoland) heeft tarwe nog niets ingeboet aan zijn spilfunctie. Zowel in het bouwplan van de akkerbouwer als op de termijnmarkt.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van deze video? Laat het ons weten

Analyse Grondstoffen

Europese opbrengstraming blijft bovengemiddeld

Analyse Grondstoffen

Tarwemarkt zet stap omhoog door droogte

Marktupdate Granen

Granenmarkt raakt in de ban van weerberichten

Analyse Grondstoffen

Natte herfst doet Frans graanareaal krimpen

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden