FB TV Jaap Haanstra

Is 300 euro het nieuwe normaal op tarwemarkt?

24 November 2021

De Matif-termijnmarkt voor tarwe is de laatste weken door de magische grens van €300 per ton geschoten. Sinds deze week ligt het december 2021- en maart 2022-contract zelfs rond de €310 per ton. De records werden in 2014 al voorspeld door Jaap Haanstra, destijds voorzitter van de vakgroep Akkerbouw van brancheorganisatie LTO Nederland.

Haanstra deed zeven jaar geleden de uitspraak dat binnen vijf jaar de tarweprijs op €300 per ton ging uitkomen. Het duurde uiteindelijk zeven jaar voor hij gelijk kreeg. In de Foodbusiness-studio blikt hij terug op zijn uitspraak, maar kijkt hij ook vooruit. Is €300 per ton het nieuwe normaal op de termijnmarkt van tarwe?

Haanstra werd nog vaak aan zijn uitspraak herinnerd, zo zegt hij. Het hoofdargument staat nog altijd als een huis: "Een wereldwijde bevolkingsgroei van tachtig miljoen mensen vraagt jaar op jaar om een recordoogst. Die wordt niet altijd behaald." Volgens de akkerbouwer uit Luttelgeest (Flevoland) heeft tarwe nog niets ingeboet aan zijn spilfunctie. Zowel in het bouwplan van de akkerbouwer als op de termijnmarkt.

Reageer op deze video
Velden met een * zijn verplicht. Bij reageren gaat u akkoord met de algemene forumregels en mogelijke sancties bij overtreding.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

India exporteert steeds meer rijst

Nieuws Rijst

India exporteert steeds meer rijst

Tarwenotering op de Matif doorbreekt grens 300 euro

Inside Granen & Grondstof

Tarwenotering op de Matif doorbreekt grens 300 euro

Maïsmarkt lift mee op sterk tarwesentiment

Analyse Korrelmaïs

Maïsmarkt lift mee op sterk tarwesentiment

Polen realiseert nieuw record in tarwe-export

Achtergrond Tarwe

Polen realiseert nieuw record in tarwe-export

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief