Rusland

Marktupdate Grondstofupdate

Granenmarkt houdt oorlog nauwlettend in de gaten

De granenmarkt houdt de ontwikkelingen van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne nauwlettend in de gaten. Niet vreemd, de twee landen spelen immers een grote rol op de wereldmarkt. En dat is ook zichtbaar op de Matif. In deze grondstofupdate vertellen we er meer over. 
3 Maart 2022
brood

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Bakkerijsector kijkt vol angst naar granenmarkt

Rusland en Oekraïne zijn gezamenlijk goed voor 29% van de tarwe-export. Door de oorlog tussen de twee landen is deze ‘graanstroom’ opgedroogd en dat leidt tot paniek op de markt. “De markt staat echt in de fik”, stelt Bauke Wierda van Royal Koopmans. “Zo’n extreme situatie hebben we nog niet eerder meegemaakt en dat zorgt voor veel onzekerheid in de bakkerijsector.”
3 Maart 2022
supermarkt Conserven Hak

Nieuws HAK

Sancties treffen HAK met Russische eigenaar niet

Al heeft groentebedrijf HAK een Russische eigenaar, toch hebben de sancties en andere beperkingen op dit moment geen impact. Dit laat het bedrijf desgevraagd weten. HAK kwam in juni 2021 in volledig eigendom van de KDV Group, doordat NPM Capital haar aandeel verkocht.
3 Maart 2022
Oekraine oorlog

Opinie Nadia Menkveld

Druk op de voedselketen neemt toe door invasie

De grootschalige invasie van Rusland in Oekraïne leidt tot grote verstoringen in de voedselketen. Zo zetten de kostenstijgingen van kunstmest, veevoer en energie druk op de volumes en de marges van voedselproducenten.
2 Maart 2022
koffiebonen

Analyse Koffie

Koffiemarkt gespannen door situatie Oost-Europa

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne laat de energieprijzen door het dak gaan. Eerder deze week acteerden de koffieprijzen daar al op door een neerwaartse beweging in te zetten. Inmiddels neemt de spanning op de koffiemarkt toe.
2 Maart 2022
melkpoeder

Analyse Melkpoeder

Oorlog raakt indirect ook de melkpoedermarkt

De melkpoedermarkt in Europa vlakte de afgelopen weken af, maar nu zijn er toch weer signalen die wijzen op een verdere prijsstijging. Eén daarvan is de forse stijging van de Global Dairy Trade. Daarbij heeft de oorlog tussen Rusland en Oekraïne op de achtergrond mogelijk ook een prijsopdrijvende rol.
2 Maart 2022
Tonnies Clemens Tönnies

Nieuws Oorlog

Ook Tönnies distantieert zich van ‘vriend’ Poetin

Zoals zoveel bedrijven keurt ook het Duitse vleesconcern Tönnies de oorlog tussen Rusland en Oekraïne ten stelligste af. Dat eigenaar Clemens Tönnies dit doet, is echter minder vanzelfsprekend. In het verleden onderhield hij nauwe banden met Vladimir Poetin, hij noemde de Russische leider zelfs een persoonlijke vriend.
1 Maart 2022
akkerbouw graanoogst tarweoogst rusland tarwe - agri

Nieuws Granen

Rusland kan tarwe nog goed kwijt in China

China mengt zich niet in de verhitte discussies die in de Europese Unie en de Verenigde Staten worden gevoerd over sancties tegen Rusland. De Aziatische grootmacht geeft de voorkeur aan voedselzekerheid en is daarmee op dit moment misschien wel de enige actieve koper van Russische tarwe. En laat dit Aziatische land nou net hét land zijn dat al jaren een grote honger heeft naar granen. Kortom: een mooie uitweg voor Rusland?
1 Maart 2022

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden