Seneline/Shutterstock.com

Opinie Nadia Menkveld

Druk op de voedselketen neemt toe door invasie

2 Maart 2022 - Nadia Menkveld

De grootschalige invasie van Rusland in Oekraïne leidt tot grote verstoringen in de voedselketen. Zo zetten de kostenstijgingen van kunstmest, veevoer en energie druk op de volumes en de marges van voedselproducenten.

In een analyse op de dag na de invasie publiceerden we over de risico's die zich voor het Nederlandse bedrijfsleven kunnen voordoen als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Hieronder lichten we voor voedselproducenten toe wat de gevolgen kunnen zijn van handelssancties, de onrust op exportmarkten, prijsstijgingen van graan, maïs en plantaardige oliën en hogere kosten voor energie.

Handelssancties
De schade die producenten ondervinden wanneer de handel met Rusland en Oekraïne stilvalt, zal relatief beperkt zijn. Zo is uitvoer van Nederlandse voedselproducten naar Rusland minimaal. Slechts 0,7% van de totale export gaat richting Rusland. In 2020 telde dit op naar een uitvoerwaarde van circa €480 miljoen. In het geval van bloemen en planten is de afhankelijkheid van de Russische exportmarkt groter. Rusland is volgens onderzoeksbureau Floridata goed voor de afname van 186 miljoen aan sierteeltproducten, zo'n 2,5% van de totale uitvoer.

Het aandeel van de voedselexport richting Rusland is sinds de Russische boycot van buitenlandse producten al sterk afgenomen. In augustus 2014 voerde Rusland een boycot in op fruit, groenten, vlees, vis, melk en zuivelproducten uit Europese landen. Die sancties waren een reactie op sancties van de Europese Unie tegen Moskou na de annexatie van de Krim eerder dat jaar.

Zo exporteerde Nederland in 2013 nog voor €115 miljoen aan vlees en voor €300 miljoen aan zuivel en eieren. Sinds de boycot worden deze producten niet of nauwelijks nog direct naar Rusland uitgevoerd. Hoewel het aandeel van de Russische export in de totale export klein is, kan een eventuele uitbreiding van de boycot door Rusland op voedingsmiddelen uiteraard wel individuele bedrijven hard raken.

Nu de oorlog in Oekraïne hevig woedt, is het aannemelijk dat de vraag naar buitenlandse producten uit dat land een knauw krijgt. Voor Nederlandse voedselproducenten blijft ook hier de schade relatief beperkt. Nederland exporteert voor €230 miljoen aan voedingsmiddelen naar Oekraïne, ofwel 0,3% van de totale voedselexport.

Sierteelt heeft de grootste directe blootstelling aan Rusland; 2,5% van de totale export van sierteeltproducten gaat naar Rusland. De sierteeltsector heeft al veel te verduren gehad: disrupties als gevolg van corona, hogere gasprijzen en nu dus een dreigende boycot. Hoewel de situatie aan de productiekant zorgelijk blijft door hogere gasprijzen hoeft een boycot niet per se een prijsval teweeg te brengen. De prijzen in de sierteelt zijn hoog, omdat het aanbod laag is. Wel kan een lager consumentenvertrouwen in Nederland en de rest van de Europese Unie de koopbereidheid (en dus de prijzen) onder druk zetten. Overigens kan een lichte daling van de prijzen voor sommige siertelers ook al problematisch zijn om kostendekkend te blijven.

Onrust op exportmarkten
Geopolitieke onrust zorgt op veel vlakken voor volatiliteit en onzekerheid. De mate waarin is afhankelijk van de effectiviteit van de sancties vanuit het Westen en de reactie van Rusland hierop. Ook de reactie op het conflict van andere landen die een rol spelen in de wereldwijde exportmarkten, zoals China, India of Brazilië, moet nog duidelijk worden.

Sancties kunnen ook tot een verandering van grondstofstromen leiden. Dit gebeurde met de handel in soja gedurende het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China in 2019. Volatiliteit en onzekerheid vormen een risico voor producten die sterk afhankelijk zijn van de export naar landen buiten de Europese Unie en voor producten waarvan de prijs op de wereldmarkt wordt gevormd. Dit geldt met name voor varkensvlees, zuivel en akkerbouwproducten als tarwe en aardappelen.

Stijgende prijzen van graan, mais en plantaardige oliën
Oekraïne is een grote graanproducent en produceert jaarlijks meer dan 30 miljoen ton tarwe en bijna 40 miljoen ton maïs. Rusland is een van de grootste graanexporteurs ter wereld. In 2021 produceerde het land zo'n 80 miljoen ton tarwe en exporteerde het daarvan ongeveer de helft. Hiermee is Rusland goed voor een vijfde van de werelwijde tarwe-export. De angst voor uitvoerdisrupties zorgt voor volatiliteit en onrust. De tarweprijzen zijn sterk toegenomen na van inval van Rusland. De handelsprijzen voor granen lagen al relatief hoog als gevolg van hoge productiekosten en lager dan verwachte oogsten.

De hogere graanprijs veroorzaakt opwaartse druk in de kosten van veevoer en levensmiddelen als brood, pasta en bier. Door de hoge prijzen liggen de kosten van veevoer al langer hoog. Met name de intensieve veehouderij heeft last van deze prijsstijgingen. Voor vleeskuikenhouders maken de veevoerkosten 70% van de totale kosten uit, voor varkenshouders is dit 60% en voor melkveehouders 30%. Het is onzeker in hoeverre die branches hun hogere kosten kunnen doorberekenen aan volgende schakels in de keten. De kans is aanwezig dat de prijzen voor pluimvee en eieren goed blijven, aangezien het nu zwaar gehavende Oekraïne ook een producent is van pluimveevlees en eieren.

De hogere graanprijzen raken ook levensmiddelenbedrijven. In januari namen de consumentenprijzen van typische graanproducten als pasta (9%), meel (9,5%), brood (4%) en bier (13%) toe. Ook de prijs van margarine (10%) nam toe als gevolg van het hoge prijsniveau van plantaardige oliën. De stijging van de kosten bij de voedingsmiddelenproducenten liggen hoger dan de gemiddelde prijsstijging van voedingsmiddelen in de supermarkt. Supermarktketens proberen zoveel mogelijk scherpe prijzen te bedingen, al is dit op termijn niet houdbaar. Veel bedrijven zullen wellicht hun posities deels of volledig vooraf hebben ingedekt, maar nu hoge prijzen al zo lang aanhouden en het conflict in Oekraïne de prijzen nog verder doen stijgen, neemt de druk op de keten verder toe.

Gevolgen hogere energieprijzen
Voor veel verschillende producten in de voedselketen is energie nodig. Dat geldt onder andere voor de productie van kunstmest voor het telen van aardappelen, groente en fruit. Door de hoge energieprijzen en disrupties als gevolg van de coronacrisis staan de kunstmestprijzen al op een zeer hoog niveau. Een verdere stijging van de gasprijzen zorgt voor een hogere kunstmestprijs. Daar komt bij dat Rusland een belangrijke exporteur is van een aantal noodzakelijke elementen voor de productie van kunstmest. Eventuele tekorten aan deze grondstoffen kunnen de prijs nog verder opdrijven.

Voor akkerbouwers en bloembollentelers is kunstmest een belangrijke kostenpost. De uitgaven aan kunstmest bedragen ongeveer een tiende van de totale kosten. Producenten van voedingsmiddelen gebruiken daarnaast uiteraard ook gas en elektriciteit voor het bakken, verhitten en koelen van producten. Bij industriële bakkerijen bestaat circa 3% van de kosten uit gasverbruik. Ook voor andere productiemiddelen in de agrarische en in de foodsector is energie nodig, zoals verpakkingsmiddelen en het transport van de goederen.

Tot slot drijven van hogere energieprijzen de kosten op van producenten van glasgroente, sierteelt en verschillende typen voeding. De risico's nemen toe naarmate bedrijven meer energie-intensief zijn. Al met al lopen de kosten voor productiemiddelen zo op alle vlakken op. Dit geeft veel druk op alle partijen in de voedselketen, zeker nu het doorberekenen van de kosten niet altijd even makkelijk is.

Aan deze blog hebben ook Rob Morren en Jan de Ruyter meegewerkt.

Nadia Menkveld

Nadia Menkveld is sectoreconoom Agrarisch en Food. Nadia volgt de ontwikkelingen van deze sectoren op de voet. Naast prognoses schrijft ze over de uitvoer van landbouwproducten en volgt ze de arbeidsmarktontwikkelingen voor de agrarische sector. Daarnaast schrijft ze over markten in opkomst, zoals vleesvervangers, alternatieve zuivel of alcoholvrije dranken.

Analyse grondstoffen

Turkije zet in op nieuwe overeenkomst graandeal

Analyse Grondstoffen

Oekraïne zoekt doorbraak in vaarroutes Zwarte Zee

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden