Shutterstock

Analyse Koffie

Koffiemarkt gespannen door situatie Oost-Europa

2 Maart 2022 - Kimberly Bakker

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne laat de energieprijzen door het dak gaan. Eerder deze week acteerden de koffieprijzen daar al op door een neerwaartse beweging in te zetten. Inmiddels neemt de spanning op de koffiemarkt toe.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De noteringen van arabica en robusta op de Intercontinental Exchange (ICE) openden de week op een lager prijsniveau dan vorige week. Maandag 28 februari stond arabica geprijsd op $5,16 per kilo, het laagste niveau sinds 27 januari. Omgerekend – bij de huidige wisselkoers – is dit €4,65 per kilo. De notering voor robusta-koffiebonen trapte de week af met een slotnotering van $2,24 per kilo. De toenemende angst voor een daling in de consumentenbestedingen én dus een lagere koffieconsumptie lag daaraan ten grondslag. Inmiddels is robusta nog iets verder gezakt, tot $2,23 per kilo. Ofwel: €2,01 per kilo.

Dat de prijs van robusta-koffiebonen verder is gezakt, komt vooral door geluiden over een grotere voorraad in Vietnam. Zo blijkt uit nieuwe cijfers van het statistiekbureau in het land dat de koffie-export vanuit Vietnam over de afgelopen weken met 3,4% is toegenomen, tot 305.000 ton. Afgelopen jaar daalde de export nog met 0,2% tot 1,61 miljoen ton. Daarmee is herstel sneller ingezet dan analisten hadden gedacht. Een bullish factor is nog wel dat Rusland, de nummer vier koffie-importeur wereldwijd, vooral robusta importeert (60% tot 70% van het totaal). Vraaguitval ligt dus op de loer.

Angst voor hogere kunstmestprijzen
De notering voor arabica is daarentegen juist weer iets gestegen. Dinsdag 1 maart sloot de notering op $5,23 per kilo. Omgerekend is dit €4,71 per kilo. Die prijsstijging kan volledig worden teruggerekend naar de situatie in Rusland. Analisten zijn bezorgd over de sancties tegen dat land. Rusland is immers een belangrijke leverancier van gewasadditieven, waaronder kunstmest. Als de kunstmestvoorraden bij de koffieboeren afnemen, dan kan dat gevolgen hebben voor de kostprijs én dus de notering voor koffie omhoog bewegen.

Daarnaast is én blijft de voorraad van arabica-koffiebonen ontzettend krap. De gecontroleerde koffievoorraden daalden donderdag 24 februari al naar het laagste niveau in 22 jaar: op 980.562 zakken. De International Coffee Organization (ICO) verlaagde begin februari het wereldwijde koffieoverschot naar 1,2 miljoen zakken. In januari werd nog rekening gehouden met een overschot van 2,4 miljoen zakken. Niet alleen Brazilië produceert fors minder koffie, ook Colombia meldt een productie daling van 20%. Hoge prijzen zijn daarmee voorlopig nog wel even de orde van de dag.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden