Shutterstock

Nieuws Granen

Rusland kan tarwe nog goed kwijt in China

1 Maart 2022 - Kimberly Bakker

China mengt zich niet in de verhitte discussies die in de Europese Unie en de Verenigde Staten worden gevoerd over sancties tegen Rusland. De Aziatische grootmacht geeft de voorkeur aan voedselzekerheid en is daarmee op dit moment misschien wel de enige actieve koper van Russische tarwe. En laat dit Aziatische land nou net hét land zijn dat al jaren een grote honger heeft naar granen. Kortom: een mooie uitweg voor Rusland?

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Donderdag 24 februari was dé dag van de Russische inval in Oekraïne. Althans, zo wordt de situatie door de meeste landen verwoord. Maar niet iedereen veroordeelde de Russen meteen. China weigerde die bewuste donderdag al kritiek te leveren en gaf aan 'te hopen dat de partijen de deur naar vrede niet direct sluiten'. De goede vriendschap tussen beide grootmachten – recent versterkt door de aankoop van miljarden dollars aan Russisch gas – werd diezelfde dag nog bevestigd toen Chinese autoriteiten aangaven tarwe uit heel Rusland het land binnen te laten.

De energiecrisis die het land doormaakt en de nog altijd grote vraag naar veevoergrondstoffen is dé reden dat China op dit moment blijft inkopen, ongeacht de situatie of de prijs. Op dit moment staan de prijzen op het hoogste niveau in zo'n negen jaar. Maar dat maakt niet uit, aldus de Chinezen. Analisten verwachten dat de Aziatische grootmacht dit verkoopseizoen 49,8 miljoen ton graan zal importeren. De tarwe-import zal daarbij een niveau van 10,5 miljoen ton bereiken. Afgelopen jaar kwam de import van die laatstgenoemde grondstof uit op 9,77 miljoen ton. Dat was een stijging van 16% in vergelijking tot één seizoen eerder. China voerde daarnaast 152% meer maïs in, tot 28,3 miljoen ton.

Geen grote speler
Opvallend is dat het merendeel van de gevraagde tarwe uit Canada, Frankrijk en de Verenigde Staten wordt geïmporteerd. Twee jaar terug ging het respectievelijk om 28,9%, 27,7% en 20,5% van het totaal. Rusland had dat jaar 'slechts' een aandeel van 0,54%, ter waarde van $12,2 miljoen. De reden? Russische tarwe was niet welkom vanwege fytosanitaire zorgen. Nu heel de wereld zich tegen Rusland keert, zijn die zorgen, onder meer op gebied van gewasbescherming, als sneeuw voor de zon verdwenen bij de Chinezen. Al zal dat de Russen weinig uitmaken. Zij hebben op deze manier alsnog een mooie én gemakkelijke afzetmarkt gevonden.

Een uitdaging voor de Chinezen is nog wel de zoektocht naar nieuwe leveranciers van maïs. In 2020 importeerde de Chinese grootmacht 54,8% van de maïs uit Oekraïne. Dat is nu uiteraard niet mogelijk. De andere 40% komt uit de Verenigde Staten. Oekraïne is een van de grootste maïsexporteurs ter wereld, met een afzetwaarde van $4,8 miljard in 2020. China is de nummer één afnemer. Rusland realiseerde dat jaar een maïsexportwaarde van $428 miljoen. Dat betekent dat Rusland al z'n maïs kwijt zou kunnen aan China, al is dat geen realistisch scenario. China moet dan hoe dan ook op zoek naar andere leveranciers.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden