Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Veranderend weer zet olijfoliemarkt op de kop

Vandaag 17:00 uur - Klaas van der Horst

De olijfolieproductie heeft in het voorbije jaar te maken gehad met aanzienlijke prijsschommelingen vanwege sterk wisselende weersomstandigheden. Van groothandelsprijzen in Spanje van meer dan €9,00 per kilo tot afgelopen voorjaar €3,20 per kilo, en nu weer zo'n €4,00. Er is veel volatiliteit.

Deze beweeglijkheid, zowel in productie als in prijzen, wordt volgens Rabo Research, grotendeels veroorzaakt door onvoorspelbare weersomstandigheden in het Middellandse Zeegebied. Dit is de regio die verantwoordelijk is voor het grootste deel van de wereldwijde olijfolieproductie.

Opleving van de productie, zoals afgelopen seizoen, leidt tot scherpe prijsdaling van olijfolie, en eigenlijk normalisatie van prijzen. In de afgelopen tien jaar is het aanbod van olijfolie steeds onvoorspelbaarder geworden. In het seizoen 2024/25 was er een aanzienlijke opleving van de productie, wat leidde tot een scherpe prijsdaling.

Spanje, 's werelds grootste producent, maakte een sterk productieherstel door en oogstte ongeveer 1,4 miljoen ton na twee jaar van ernstige droogte. Toen zakte de productie tot onder de 1 miljoen ton. Ook andere landen rond de Middellandse Zee zagen hun productie stijgen. In Griekenland steeg de productie met 43% ten opzichte van 2023/24, in Portugal met 21%, in Tunesië met 55% en in Turkije met zelfs 109%. In Spanje, dat wereldmarktleider is, daalde de prijs van olijfolie in maart tot €3,20 per kilo. Maar dat is niet overal zo. In Italië bleef de prijs voor extra vierge olijfolie boven de € 9,00 per kilo. Dat zorgt voor een enorm verschil en laat ook veel Spaanse en andere olijfolie naar Italië stromen, waar het in een blend gaat voor de export. 

Jaèn
De olijfolieprijs in Jaèn, Spanje, was dit jaar aanzienlijk lager dan vorig jaar.

De gedaalde prijzen zorgen behalve voor een lagere marge, ook voor herstel van consumptie. Er was namelijk ook een groep consumenten voor wie de olijfolie te duur was geworden en die overstapte naar zonnebloemolie.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas schrijft over de zuivelmarkt en eetbare olie. Ook alles wat te maken heeft met de zuivelsector heeft zijn warme aandacht. Klaas heeft een brede interesse en probeert de dingen liefst in een breder perspectief te zien.
Reageer op dit artikel

Om te reageren op dit artikel moet u ingelogd zijn.

Actuele prijzen
en noteringen in 1 overzicht

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen van o.a. grondstoffen, vlees & zuivel

Analyse Grondstoffen

Lagere prijs olijfolie stimuleert vraag

Analyse Grondstoffen

Prijs olijfolie stabiliseert na scherpe daling

Analyse Grondstoffen

Olijfolieprijzen dalen tot laagste punt van dit jaar

Analyse Grondstoffen

Olijfolieproductie herstelt naar verwachting verder

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden