De rundveeprijzen stijgen weer. Niet alleen in Nederland, maar ook in veel andere Europese lidstaten. Een krap aanbod en een goede vraag naar vleessnippers zorgen ervoor dat de markt na een zomercorrectie weer omhoog kijkt. Wel zal het aanbod van worstkoeien in Nederland vermoedelijk gaan stijgen door hoge fosfaatprijzen en dalende melkprijzen.
Na een zomerdip zitten de rundveeprijzen weer in de lift. De prijzen van worstkoeien van eerste kwaliteit zijn bij Vee&Logistiek recent weer opgeklommen tot €4,45 per kilo. Ook de luxere kwaliteiten stijgen in prijs, maar worstkoeien zijn naar verhouding beter gevraagd. Dit komt doordat er veel vraag is naar vleessnippers. De vraag naar luxe vleesonderdelen is juist wat afgezwakt nu de vakantieperiode afgelopen is. Landen als Griekenland, Spanje en Italië zijn dan minder actief op de markt.
Dure fosfaatrechten
Het aanbod worstkoeien is beperkt, maar niet heel krap. De slachtcijfers lopen op en in de afgelopen weken zijn er in Nederland weer meer dan 10.000 runderen per week geslacht, wat in lijn is met het langjarig gemiddelde. Seizoensmatig zal het aanbod de komende weken verder toenemen. Handelaren verwachten dat dit ook dit jaar zo zal zijn. Dit komt mede door de hoog opgelopen prijs van fosfaatrechten. Melkveehouders die fosfaatruimte tekortkomen, zijn waarschijnlijk sneller geneigd om koeien af te voeren, temeer omdat de melkprijs afstevent op een forse correctie en de afzet van rundveedrijfmest duur is.
Krappe vleesvoorraden
Het gros van de runderslachtingen in Nederland bestaat uit worstkoeien. Aanbod van luxe vleesvee is er bijna niet in West-Europa, geven diverse handelaren aan. Dikbillen worden afgerekend voor €9 per kilo, wat ongekend hoog is. Richting het einde van het jaar kan de prijs nog verder oplopen, zo is de gedachte. Zolang de afzet van vleessnippers goed blijft, is extra aanbod van worstkoeien in Nederland geen bedreiging voor de prijs. De vleesvoorraden in Europa zijn laag. Bovendien zijn de wintermaanden op komst, wat de consumptie ten goede komt. Wel is het aannemelijk dat de afzetvolumes geraakt worden doordat consumenten kiezen voor goedkopere eiwitbronnen.
Elders in Europa toont de rundveemarkt een gemengd beeld. In Frankrijk en Duitsland stijgen de prijzen ook door een krap aanbod en aantrekkende vleesprijzen. In Ierland daarentegen staan de prijzen sinds september juist wat onder druk. Wel hebben de Ierse noteringen geen last gehad van een zomerdip, waardoor de markt daar wat overprijsd is.