Shag 7799 / Shutterstock.com

Opinie Thomas de Caluwe

De dood van Trussonomics en gevecht tegen inflatie

17 Oktober 2022 - Thomas de Caluwe

De Amerikaanse inflatiecijfers zorgen voor hoge EUR/USD volatiliteit, bepaalde ECB leden spreken vaker over renteverhogingen die doorlopen in 2023 en de Britse premier Liz Truss ontslaat haar minister van Financiën Kwasi Kwarteng. Het politiek risico voor het Britse pond ligt hoog.

Vrijdag kwamen weer de Amerikaanse inflatiecijfers binnen voor de maand september. Hoewel het officiële cijfer daalde voor een derde maand op rij, steeg het 'core inflation' (dat geen rekening houdt met volatiele elementen zoals energie en voedsel) naar 6,6%. Dit is het hoogste niveau sinds decennia. Ter herinnering: dit cijfer is belangrijk, want de Fed baseert zich deels hier op bij het aanpassen van de basisrente. Des te hoger inflatie, des te sterker de rente moet stijgen om ze te bevechten.

EUR/USD zakte prompt naar €0,963, maar herstelde zich met indrukwekkende snelheid weer naar €0,98. De reden voor de tegenreactie ligt aan het feit dat de Fed gegarandeerd wel gaat verhogen met 0,75% in de volgende meeting. Een hoog inflatiecijfer gaat hier niet veel aan veranderen. Deze week is qua data vrij rustig, in voorbereiding op de ECB meeting volgende week donderdag. Vorige week werd een kort stukje gewijd aan het beleid van centrale banken in 2023. De meeste analisten schatten in dat de basisrente op zo'n 2% komt te liggen. Het doel is om uit te komen op een 'neutrale' rentekoers, waarbij de economie noch stimuleert noch afremt. 

ECB-bankiers willen verder gaan in rente
Toch zijn er binnen de ECB commissieleden die verder willen gaan. Zo geeft de gouverneur van de Belgische centrale bank Pierre Wunsch aan dat hij een depositorente van 3% 'niet onredelijk' vindt. Ook Martins Kazaks, zijn collega uit Letland, ziet geen reden om te pauzeren na de meeting in december. Wunsch waarschuwt ook voor de gevaren van uiteenlopend monetair en fiscaal beleid, wat het gevecht tegen inflatie bemoeilijkt. De meeste lidstaten in Europa beschermen hun inwoners tegen een hoge energiefactuur door middel van subsidies. Dit beschermt de koopkracht van huishoudens, wat bijdraagt aan inflatie. 

Uit de twee meest recente beslissing rondes blijkt dat de zogenaamde haviken (noemer voor de ECB leden die voorkeur verlenen aan hoge, snelle renteverhogingen) het momenteel voor het zeggen hebben. Hun visie wordt ondersteunt door het feit dat hun interne economen in het recente verleden inflatie consistent hebben onderschat. Moest blijken dat deze leden steeds meer steun krijgen voor hun ideeën, kan dit de euro een nieuwe impuls geven. 

Brits politiek schaakspel
In het Verenigd Koninkrijk blijft het politieke schaakspel zich aan duizelingwekkende snelheid ontwikkelen. Het fiscale plan van premier Liz Truss en Kwasi Kwarteng, de minister van Financiën, werd eenzijdig verstoten door de markt, die haar mening liet weten door het pond te doen zinken naar het laagste punt sinds de jaren '80 (ten opzichte van de dollar). In een poging om de druk op haar persoon te verminderen, bedankte Truss vrijdag haar minister en politieke 'partner in crime' Kwarteng voor bewezen diensten. Hij maakt plaats ex-staatssecretaris van Volksgezondheid Jeremy Hunt. Kwarteng heeft de twijfelachtige eer om de korts dienende minister van Financiën sinds Ian Mcleod, die in 1973 een maand na zijn afstelling stierf aan een hartaanval.

De premier is echter nog niet uit de problemen en haar situatie blijft precair. Zij en Kwarteng zaten immers op één lijn wat betreft beleid en ideologie. Hem de laan uit sturen betekent dus deels het verzaken van haar economisch plan (de zogenaamde 'Trussonomics') die haar premierschap onderbouwd. In de zoveelste gênante wending, sloot de nieuwe minister Hunt niet uit dat er nog meer aanpassingen aan zitten te komen. Zijn uitspraken over het herstellen van 'credibility' zijn gericht op het terugwinnen van marktvertrouwen. Of dit gelukt is, blijkt deze week uit de staatsobligatiemarkt. Die was bij sluiting vorige week vrijdag weer alarmerend gestegen. Totdat stabiliteit weer terugkeert in die markt, blijft ook het risico voor het pond hoog. 

Thomas de Caluwe

Thomas is valutatrader Benelux bij Argentex in Amsterdam

Opinie Thomas de Caluwe

Week van de waarheid voor de financiële markten

Opinie Thomas de Caluwe

Europese renteverhoging vergroot malaise 

Opinie Thomas de Caluwe

Teleurstellende ECB duwt euro-dollar weer omlaag

Opinie Thomas de Caluwe

Debat schuldenplafond ondersteunt de dollar

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden