Kredietbeoordelaar Moody's heeft de rating voor Amerikaanse staatsleningen verlaagd. Zo komt er een nieuwe krasje op de financiële uitstraling van de Verenigde Staten en op de dollar, die al enkele maanden in de hoek zit waar de klappen vallen.
De verlaging van de Amerikaanse kredietwaardigheid is deze week hét grote verhaal op financiële en valutamarkten. Beoordelaar Moody's heeft de rating voor schuldpapier van de Verenigde Staten verlaagd van Aaa naar Aa1. Een simpel voorbeeld maakt het wat makkelijker om uit te leggen waar iedereen zich ineens zo druk over maakt. Wie een hypotheek afsluit voor de aankoop van een huis, moet allerlei documenten aanleveren. De kredietverstrekker probeert daarmee in beeld te krijgen of het zo goed als zeker is dat de schuld wordt terugbetaald. In zekere zin doen kredietbeoordelaars zoals Moody's hetzelfde bij landen en bedrijven. De bijstelling is dus een signaal dat de financiële positie van de Verenigde Staten een heel klein tikkeltje is verzwakt.
Donderslag bij heldere hemel
Het bericht komt niet bepaald als donderslag bij een heldere hemel. In 2023 waarschuwde Moody's al dat een kredietverlaging er mogelijk aan zat te komen. Fitch en Standard & Poor's - de twee andere grote rating-bedrijven – hebben hun oordeel enkele jaren geleden al bijgesteld. Toch komt de zet van Moody's op een gevoelig moment. In de weken nadat Trump op 2 april allerlei nieuwe heffingen aankondigde, klom de rente op Amerikaanse 20-jaars staatsobligaties van 4,5% naar 5,0%. Dat is een opmerkelijke beweging. Meestal kiezen beleggers tijdens onzekere tijden juist positie in als veilig bekendstaande westerse leningen, waardoor de rente daalt.
Begrotingstekort van 2,5 biljoen dollar
De rentestijging van de afgelopen weken is een signaal dat er toch wat zorgen in de markt zijn over de Amerikaanse overheidsfinanciën en inflatie. Behalve door het onvoorspelbare beleid van Trump, is dat ook een gevolg van de snelgroeiende staatsschuld. Ondanks alle kostenbesparingen die Elon Musk als hoofd van besparingsdepartement Doge doorvoerde, stevenen de Verenigde Staten dit jaar op een begrotingstekort van $2,5 biljoen dollar. De staatsschuld is opgelopen tot meer dan 120% van het bbp. Bij landen die nog wel de hoogste kredietwaardigheid hebben – zoals Nederland en Duitsland – ligt dat percentage meestal (ruim) onder de 80.
Niet failliet
Overigens hoef je je voorlopig geen zorgen te maken dat het land failliet kan gaan. Veel landen met een lagere rating zoals Japan en Frankrijk kunnen prima aan hun financiële verplichtingen voldoen. Het wordt overigens wel interessant om te zien hoeveel interesse is in de veiling van $16 miljard aan Amerikaanse 20-jaars staatsobligaties die vandaag plaatsvindt. Voorlopig heeft het er echter alle schijn van dat de financiële uitstraling van de Verenigde Staten en van de dollar weer een pijnlijk krasje hebben opgelopen. Ten opzichte van de euro is de munt de afgelopen vier maanden met 8% gedaald. Door de zorgen over het afzwakkende Amerikaanse groeitempo en de wijze waarop de Japanse yen en Zwitserse frank terrein winnen als veilige vluchthaven, lijkt een dollaropleving voorlopig ver weg.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.