Shutterstock

Opinie Joost Derks

Dollar onder druk: van uitstel komt geen afstel

24 Juli 2024 - Joost Derks

Aan het begin van 2024 leek het een kwestie van tijd voordat de Amerikaanse beleidsrente een daling ging inzetten. Inmiddels lijkt het erop dat de eerste renteverlaging pas in september komt. Na een sterk eerste halfjaar, kan de dollar straks dan toch wat onder druk komen te staan.

De afgelopen weken moesten valutamarkten snel schakelen tussen politieke verrassingen en ontwikkelingen aan het rentefront. Na de verkiezingen in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, verschuift de aandacht naar de renteknopen die centrale banken moeten doorhakken. Afgelopen donderdag was het de beurt aan de Europese Centrale Bank. De ogen zijn nu vooral gericht op de Amerikaanse Federal Reserve en de Bank of Japan die vlak voor het eind van deze maand een besluit nemen. Die laatstgenoemde bank gaf twee weken geleden al een voorzet voor een beleidsomslag door de koers van de yen wat op te krikken. Ondertussen volgen de Verenigde Staten al ruim vijftig jaar het credo 'de dollar is onze munt, maar jullie probleem'.

Onze munt, jullie probleem
Die uitspraak die toenmalig minister van Financiën John Connally in 1971 deed, zou in het tijdperk 'America First' zomaar herhaald kunnen worden. De Amerikaanse centrale bank weegt valutagevolgen in ieder geval niet mee bij het uitstippelen van het rentebeleid. In de afgelopen maand is de dollar met ruim 2% gedaald tot bijna het laagste niveau van 2024. Daarmee sorteren financiële markten erop voor dat de beleidsrente in de Verenigde Staten toch wat harder kan dalen dan waar het afgelopen voorjaar nog naar uitzag. Fed-voorzitter Jerome Powell vertelde onlangs aan het Amerikaanse Congres dat de economie niet langer oververhit is en dat de arbeidsmarkt afkoelt. In plaats van te focussen op het inflatierisico, kijkt de centrale bank volgens Powell ook naar het gevaar van een economische groeivertraging.

Tussen de regels doorlezen
Wie tussen de regels doorleest, ziet al snel dat Powell zo de deur op een kier zet om de economie via een dalende beleidsrente een impuls te geven. Die ruimte heeft hij omdat de inflatie in de loop van het jaar is gedaald van 3,4% naar 3,0%. Overigens is de kans dat er deze maand nog een renteverlaging komt heel klein. Volgens de FedWatch Tool wordt die kans momenteel ingeprijsd op minder dan 5%. Die kans neemt echter toe tot meer dan 98% voor de Fed-vergadering op 18 september. En eind dit jaar staat de beleidsrente volgens FedWatch naar verwachting maar liefst 0,75%-punt lager dan nu. Overigens is het niet verstandig om blind te vertrouwen op dit soort prognoses. De publicatie van economische cijfers of politieke gebeurtenissen kunnen ervoor zorgen dat de toekomst er opeens heel anders uitziet.

Snel schakelen
In die laatste categorie springt uiteraard de verkiezingsdatum van dinsdag 5 november eruit. Door het terugtrekken van Joe Biden afgelopen weekend en de aanslag van zaterdag 13 juli op Donald Trump, zijn de kansen van de voormalig president wellicht wat toegenomen. Hoewel de dollar in theorie profiteert van het beleid dat Trump wil voeren, is de munt tijdens zijn vorige bewind juist iets gedaald ten opzichte van de euro. En dan is er ook nog het scenario dat de Democratische Partij een andere kandidaat naar voren schuift. Gelukkig hebben valutamarkten de afgelopen maanden al goed kunnen oefenen met snel schakelen tussen politiek en economie.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Opinie Joost Derks

Amerikaanse burenruzie zet valutawereld op scherp

Opinie Joost Derks

Alleen deze munt houdt de dollar bij

Opinie Joost Derks

Trump doet de euro meer pijn dan de renminbi

Opinie Joost Derks

Pas op, de dollar kan nog verder stijgen

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden