Shutterstock

Opinie Joost Derks

Waterkonijn-jaar belooft weinig goeds voor China

26 Januari 2023 - Joost Derks

De nieuwsstroom uit China is de laatste weken behoorlijk opgedroogd. In de periode na het Chinese nieuwjaar komt de economie straks weer goed op gang, maar het wordt nog een flinke uitdaging om de groeidoelstellingen te halen. De kans is groot dat de renminbi een stap terug doet.

Het begin van het Jaar van het Waterkonijn zorgde er deze week voor dat China weer even in het nieuws kwam. Na een periode waarin het land veel aandacht trok met al het politieke geschuif rondom het partijcongres van de communistische partij en de enorme stijging van het aantal coronagevallen na het loslaten van het zerotolerancebeleid, is de nieuwsstroom rondom de tweede economie ter wereld enigszins stilgevallen. Onder meer de oorlog in Oekraïne en de westerse materieelleveringen en de onrusten in Iran trekken de laatste tijd meer aandacht in geopolitiek opzicht. Het is echter een kwestie van tijd voordat China in 2023 weer volop in de schijnwerpers staat.

Na het feest weer aan het werk
In het verleden trok het land vooral de aandacht met de zeer snelle economische groei. Tot een decennium geleden nam het bruto binnenlands product – een veelgebruikte maatstaf voor de omvang van de economie – met ongeveer 10% per jaar toe. Inmiddels is dat groeitempo behoorlijk teruggevallen. Tot nu toe wijzen alle doelstellingen die de afzonderlijke Chinese provincies bekend hebben gemaakt, op een groei van 5% of meer. Op zich kan de economische activiteit een flinke boost krijgen als iedereen na de viering van het Chinees nieuwjaar terugkeert naar de werkvloer. Bovendien is de coronagolf van eind vorig jaar goeddeels weggespoeld. Het aantal ernstig zieke patiënten ligt volgens autoriteiten 72% lager dan enkele weken geleden.

Flinke uitdaging
Toch wordt het een flinke uitdaging om het economisch groeitempo richting het doelniveau te tillen. Chinese consumenten laten het namelijk massaal afweten. De winkelverkopen lagen in december 1,8% lager dan een jaar eerder. Medicijnen, voeding en drank waren een paar van de weinige productgroepen waar wel meer geld aan werd uitgegeven. Het is begrijpelijk dat de bevolking de hand op de knip hield in december, als gevolg van de snelle stijging van het aantal coronabesmettingen en onzekerheid door de grote problemen vastgoedsector. Er is meer nodig dan alleen het wegebben van de coronapandemie om de economische groeidoelstellingen te halen. In dat opzicht heeft het land een groot voordeel ten opzichte van de westerse wereld.

Stapje terug
China is een planeconomie, waarbij de overheid in allerlei opzichten een flink vinger in de economische pap heeft. Het ligt voor de hand dat de centrale bank de economie een impuls gaat geven door de kredietruimte van banken te verruimen. Dit soort maatregelen zijn veel makkelijker door te voeren, aangezien de inflatie in China opvallend laag ligt. Het huidige niveau van 1,8% ligt zelfs onder de officiële doelstelling van 3%. Daarnaast is het aanjagen van de exportindustrie een beproefde methode om de economie een impuls te geven. Dat gebeurt vaak gebruikelijk via het omlaag duwen van de eigen munt, waardoor de internationale concurrentiepositie van de Chinese maakindustrie verbetert. De kans is dan ook groot dat de renminbi een stapje terug gaat doen in het Jaar van het Waterkonijn.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Opinie Joost Derks

Rustige lente, wilde herfst voor het Britse pond

Opinie Joost derks

Rust op valutamarkt voorspelt weinig goeds

Opinie Joost Derks

Egypte laat pond vallen: meesterzet of misser?

Opinie Joost Derks

Waarom de forint klappen krijgt en de zloty opveert

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden