Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Biologische eieren worden snel schaarser

Gisteren 17:00 uur - Matthijs Bremer

De prijzen van scharreleieren stijgen fors in de gehele Europese Unie. Vooral de industriële vraag blijft sterk, aangezien producenten deze zomer door de beperkte beschikbaarheid nauwelijks voorraden hebben kunnen aanleggen. De krapte houdt daarmee aan. Met name biologische eieren en XL-eieren worden snel schaars.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tegelijkertijd zorgt het begin van het griepseizoen opnieuw voor onrust. In verschillende regio's zijn nieuwe gevallen van vogelgriep vastgesteld. Voorlopig gaat het voornamelijk om besmettingen bij wilde vogels, met name kraanvogels. Toch verwachten ingewijden in de markt dat de pluimveesector niet lang gevrijwaard zal blijven, gezien de snelle verspreiding van het virus.

Die krapte is in de gehele Europese Unie duidelijk zichtbaar in de prijsvorming. Sinds het dieptepunt in de zomer is de prijs van kooi-eieren tot en met week 42 met 7,7% gestegen tot €271,59 per 100 kilo. De prijs van scharreleieren nam in dezelfde periode met 8,3% toe tot €292,37 per 100 kilo.

Met name in Noord-Europa is de eierprijs de afgelopen maanden fors hersteld. De Noord-Europese markt laat duidelijke prijsstijgingen zien. In week 42 lag de prijs van Duitse eieren 12,9% hoger dan tijdens het zomerdieptepunt, zo blijkt uit gegevens van Eurostat. In Nederland steeg de prijs in dezelfde periode zelfs met 16,7% tot €294 per 100 kilo.

De industrienoteringen laten zien dat de prijsstijging ook na week 42 onverminderd doorzet. De Weser-Ems-notering ligt in week 44 12,9% hoger dan op het dieptepunt van de markt. In diezelfde week steeg de prijs bovendien met 3,1% tot €18,40 per 100 stuks. De Nederlandse AG-index liet sinds het laagste punt van de zomer zelfs een toename van 18,1% zien. In week 43 nam de prijs met 2,9% toe tot €18,63 per 100 stuks.

Het aanbod op de vrije eiermarkt blijft zeer beperkt. Eieren uit het luxesegment, zoals XL-eieren en biologische eieren, zijn op de vrije markt zelfs niet meer verkrijgbaar. Hierdoor sluiten de markttrends nauwelijks aan bij het assortiment in de supermarkt. Voor handelaren en afnemers op de vrije markt levert dit aanzienlijke uitdagingen op. Vaak rest niets anders dan klanten te vragen om begrip voor de aanhoudende schaarste. Die beperkte beschikbaarheid leidde in week 41 tot een forse prijsstijging. Volgens Eurostat stegen de eierprijzen in die week in de gehele Europese Unie met gemiddeld 1,9%, een uitzonderlijk sterke toename voor deze periode van het jaar.

Franse beschikbaarheid zwak
De beschikbaarheid van eieren blijft met name in Frankrijk zeer beperkt. In supermarkten en speciaalzaken zijn de schappen al bijna twee jaar niet meer continu gevuld, maar de laatste maanden is de situatie verder verslechterd. Steeds vaker liggen in Franse supermarkten eieren afkomstig uit Oost-Europese landen, waaronder Oekraïne en Roemenië.

Vooral de beschikbaarheid in het biologische segment is zwak. In 2021 en 2022 was er sprake van een duidelijke overproductie, waardoor veel pluimveehouders uit het biologische systeem stapten of terugschakelden naar vrije uitloop. Tegelijkertijd hebben strengere Europese regels, zoals de verplichting tot het gebruik van 100% biologisch voer sinds 2022, geleid tot hogere kosten en een minder stabiele productie. Het aantal biologische leghennen in Frankrijk is daardoor in drie jaar tijd met 15% afgenomen. Hoewel de vraag naar biologische eieren inmiddels weer aantrekt, lukt het producenten niet om het aanbod in hetzelfde tempo te herstellen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden