Shutterstock

Opinie Joost Derks

Nederland speelt Argentinië zoek in valuta's

9 December 2022 - Joost Derks

De economie van Argentinië staat er zo beroerd voor, dat je het land haast wel een succesje zou gunnen op het WK. Argentijnen hebben echter meer baat bij het doortastende optreden van een nieuwe minister van Financiën, dan van superster Lionel Messi.

Je zou het niet zeggen, maar als het aankomt op voetbal heeft Nederland historisch gezien een behoorlijk overwicht op Argentinië. Van de negen wedstrijden dat beide landen tegen elkaar uitkwamen, wonnen de Argentijnen er slechts eentje. Helaas was dat ook veruit de belangrijkste: de WK finale van 1978 in Buenos Aires. En van de gelijke spelen ligt ongetwijfeld de 0-0 uit 2014 bij de meeste mensen nog vers in het geheugen. Omdat de Zuid-Amerikanen de daaropvolgende strafschoppen beter namen, stootte Argentinië uiteindelijk door naar de WK finale in buurland Brazilië. Op het valutafront laat de euro de peso echter heel ver achter zich.

Alle ballen op Massa
In de afgelopen twaalf maanden is de Argentijnse peso met 36% gedaald. Over een periode van tien jaar komt die schade zelfs uit op meer dan 95%. De enorme zwakte van de peso is voor het overgrote deel het gevolg van de economische malaise in Argentinië. Volgens peilingen van de centrale bank kan de inflatie deze maand zelfs uitkomen op meer dan 100%. Meestal levert een eindzege op het WK tijdelijke economische impuls op. Maar in dit geval heeft het land waarschijnlijk meer aan Massa dan aan Messi. Advocaat Sergio Massa werd begin augustus alweer de derde minister van Financiën. Voorlopig gaat hij in die rol doortastender te werk dan zijn voorgangers.

Lekker geld printen
Massa zegt zich hard te maken om de overheidsuitgaven stevig in te perken. Dat is hard nodig. De geldhoeveelheid groeit razendsnel, omdat de regering de gewoonte heeft om tekorten te dichten via het printen van nieuwe peso's. Massa streeft ernaar om het begrotingstekort te verkleinen tot 2,5% dit jaar en 1,9% in 2023. Daarmee geeft hij niet alleen in eigen land een duidelijk signaal af, maar ook in internationaal opzicht. Het IMF heeft dat signaal al snel opgepikt. Begin oktober werd bekend dat de organisatie een steunpakket van $3,8 miljard vrijgeeft. Maar zelfs met zijn voortvarende fiscale beleid en de steun van het IMF heeft Massa nog een lange weg te gaan. Argentijnen proberen nog altijd op allerlei manieren snel in waarde dalende peso's om te wisselen in meer waardevaste dollars.

Is dit het eind van de Qatar dollar?
Om dat te voorkomen, heeft het land allerlei maatregelen ingevoerd om het lastiger te maken om geld te wisselen. Bovendien heeft de centrale bank een heel systeem opgezet om de munt per sector te laten devalueren. In Argentinië zijn er bijvoorbeeld sojaboon-dollars voor exportinkomsten van sojabonen, tech-dollars voor technologiebedrijven die zakendoen over de grens en zelfs Coldplay-dollars om kaartjes te kopen voor internationale shows, zoals de tour van de Britse band Coldplay. Er is momenteel ook een Qatar-dollar. Die wordt gebruikt om relatief veel belasting te kunnen heffen op creditcardbetalingen van Argentijnse toeristen in het buitenland. Voor het Nederlands elftal is het te hopen dat ze die Qatar dollar na morgenavond niet meer nodig hebben.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Opinie Joost Derks

De yen gaat een onzekere toekomst tegemoet

Opinie Joost Derks

Goedkope vakantie in Zweden en Noorwegen

Opinie Joost Derks

Verkiezingsspanning laat het pond koud

Opinie Joost Derks

Alle ballen nu op Oost-Europa

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden