Shutterstock

Opinie Joost Derks

Waarom China de eigen munt nu niet laat vallen

15 September 2022 - Joost Derks

Van de Chinese plannen om de renminbi een grote rol te laten spelen in de valutawereld, komt weinig terecht. De digitale renminbi heeft echter een flinke voorsprong op cryptomunten van andere centrale banken.

Een kleine verandering heeft soms grote gevolgen. Dat geldt de komende tijd mogelijk ook voor de bijstelling van de buffervereisten voor Chinese banken. Vanaf vandaag hoeft nog maar 6% van de reserves te bestaan uit vreemde valuta's. Aanvankelijk was dat 8%. Een gevolg van de bijstelling is dat veel banken dollars en andere buitenlandse valuta's zullen inruilen voor de eigen renminbi. Hierdoor krijgt de Chinese munt een duw in de rug. De centrale bank in Peking kiest vaker voor dit soort indirecte maatregelen om de renminbi te steunen. Direct ingrijpen tast namelijk de internationale status van de munt aan. President Xi Jinping wil juist heel graag dat de renminbi een grote rol gaat spelen in de valutawereld.

Mooie successen
Aanvankelijk leek China in dat opzicht enkele mooie successen te boeken. In 2016 werd de renminbi opgenomen in het valutamandje van speciale trekkingsrechten van het IMF. Twee jaar later werd er bovendien voor het eerst futurecontracten voor olie verhandeld in renminbi in plaats van dollars. Deze gebeurtenissen hebben echter voornamelijk een prestigieuze lading. Ondanks dat de Chinese economie na de Amerikaanse de grootste ter wereld is, is het aandeel in de valutahandel slechts iets meer dan 2%. Daarmee moet de renminbi niet alleen euro en dollar, maar ook pond en yen voor laten gaan.

Aftellen tot 16 oktober
Over een maand wordt meer duidelijk over hoe de toekomst voor de Chinese economie en munt eruit zien. Op 16 oktober begint namelijk het vijfjaarlijkse congres van de Communistische Partij. Die bijeenkomst is overigens ook een belangrijke reden waarom de centrale bank de renminbi juist nu een steun in de rug geeft. Sinds het voorjaar is de munt met bijna 10% gedaald ten opzichte van de dollar tot het laagste niveau in twee jaar. Die glijvlucht wakkert economische onzekerheid aan en leidt tot de uitstroom van kapitaal. Aangezien Xi graag een sterke economie ziet in de aanloop naar een uitverkiezing voor zijn derde presidentstermijn, komt de boost voor de renminbi niet als een verrassing.

Digitale munt
Hoewel de traditionele renminbi een lastige periode doormaakt, maakt de digitale versie een periode van snelle groei door. In de eerste jaarhelft lag de totale transactiewaarde van de munt op meer dan €12 miljard. Tijdens de Olympische Winterspelen kregen voor het eerst ook buitenlanders de mogelijkheid om met de digitale renminbi te betalen. Momenteel werkt China aan een link van de munt met het betaalsysteem van Hongkong. Dat kan dan weer een opstap zijn naar het doen van grensoverschrijdende betalingen met de digitale renminbi. Zo heeft het land een enorme voorsprong op andere centrale banken, waar de crypto-initiatieven nog in de kinderschoenen staat. Wie weet lukt het zo om toch de grote rol af te dwingen in de valutawereld, die China eigenlijk voor ogen had met de normale renminbi.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Opinie Joost Derks

Amerikaanse burenruzie zet valutawereld op scherp

Opinie Joost Derks

Alleen deze munt houdt de dollar bij

Opinie Joost Derks

Trump doet de euro meer pijn dan de renminbi

Opinie Joost Derks

Pas op, de dollar kan nog verder stijgen

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden