Shutterstock

Opinie Joost Derks

Amerika failliet? Dit zegt de dollar

7 Oktober 2021 - Joost Derks

Politieke koppigheid en achterhaalde begrotingsregels vormen in de Verenigde Staten een gevaarlijke mix. Als president Joe Biden zijn kaarten verkeerd speelt, loopt hij het risico dat hij het land failliet laat gaan. Hoewel…

Iedereen die de afgelopen jaren een hypotheek heeft afgesloten, weet dat er een grens zit aan hoeveel je kunt lenen. Daar hebben de meeste landen echter geen last van. De Verenigde Staten zijn echter een belangrijke uitzondering. Sinds 1917 heeft het land een schuldplafond dat aangeeft tot hoe groot de staatsschuld kan groeien. Die regel is opgenomen tijdens een wetswijziging om het makkelijker te maken om nieuwe leningen uit te geven voor het financieren van de oorlogsindustrie tijdens de Eerste Wereldoorlog. De afgelopen decennia gebruiken politieke partijen de maatregel echter steeds vaker om de tegenpartij klem te zetten.

Ambtenaren naar huis gestuurd
Toen het plafond twee jaar geleden werd aangetikt, had de overheid geen geld meer om de rekeningen te betalen. Van de ene op de andere dag kwamen op 1 oktober 2019 ongeveer 800.000 overheidsmedewerkers thuis te zitten. Dat zou later dit jaar zomaar opnieuw kunnen gebeuren. Om het schuldplafond te verhogen, is namelijk een meerderheid nodig van 60 stemmen in de Senaat. De Republikeinen hebben daar 50 van de 100 zetels in handen. In de ogen van deze partij worden de overheidsfinanciën uitgehold door de enorme investeringen van de Democratische president Joe Biden in zorg, klimaat en infrastructuur. Ze voelen er niets voor om de schuldgrens op te schroeven en zo mee te werken aan de plannen van Biden.

Tegenstanders buiten spel
Hoewel de Republikeinen bereid zijn om de Democraten meer tijd te geven voor het oplossen van de schuldkwestie, is een echte oplossing nog lang niet in zicht. Op papier heeft Biden de mogelijkheid om zijn tegenstanders buiten spel te zetten en op eigen houtje het schuldplafond bij te stellen. Het heeft er echter alle schijn van dat hij daar geen gebruik van gaat maken. Als hij dat wel doet, geeft hij Republikeinen een krachtig argument dat ze kunnen gebruiken om zijn financiële beleid aan te vallen. Dat is een gevaarlijke zet, aangezien bij de tussentijdse verkiezingen volgend jaar de minieme Democratische meerderheid in de Senaat op het spel staat.

Technisch failliet
Minister van Financiën Janet Yellen heeft al gewaarschuwd dat het land in een recessie terecht komt als het schuldplafond geraakt wordt en de Verenigde Staten niet langer aan hun verplichtingen kunnen voldoen. In dat geval zou het land zelfs technisch failliet gaan. Ondanks dit zeer kleine risico is de dollar ten opzichte van de euro gestegen tot het hoogste niveau in ruim een jaar. Hoewel die opmars vooral wordt aangejaagd door een oplopende inflatie die de kans op een renteverhoging doet toenemen, is de kracht van de dollar ook deels terug te leiden als veilige haven in onzekere tijden. Dat is een aanwijzing dat financiële markten ondanks een mogelijk uitstel voorlopig nog niet verlost zijn van het politieke steekspel rondom het Amerikaanse schuldplafond.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Opinie Joost Derks

Roepie: van breekbare munt tot supervaluta

Opinie Joost Derks

Olierally laat olievaluta’s opvallend koud

Opinie Joost Derks

Herpakt de frank zich na een valse start in 2024?

Opinie Joost Derks

Rustige lente, wilde herfst voor het Britse pond

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden