Shutterstock

Opinie Joost Derks

De onmogelijke balanceeract van Powell

25 Juni 2021 - Joost Derks

Jerome Powell heeft het niet makkelijk. Als voorzitter van de Amerikaanse centrale bank moet hij een evenwicht zoeken tussen het in gang houden van de economische groei en het voorkomen dat de inflatie te hard oploopt. Ondertussen dreigt hij ook nog zijn baan te verliezen.

In sommige gevallen is gewoon goed eigenlijk net niet goed genoeg. Denk bijvoorbeeld maar aan Ronald Koeman, die in augustus 2020 werd aangesteld als trainer van FC Barcelona. Een paar dagen daarvoor had het team pijnlijk met 8-2 verloren van Bayern München, terwijl vedette Lionel Messi liet doorschemeren graag te willen vertrekken. Uiteindelijk lukte het Koeman om het team op de rails te krijgen. Barcelona deed tot de laatste dagen mee om het Spaanse kampioenschap. Toch leek de nieuwe voorzitter Joan Laporta erop aan te sturen om Koeman in de aanloop naar het nieuwe seizoen te vervangen. Goede kans dat de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Fed) Jerome Powell zich net zo voelt als Koeman.

Snel handelen, betere kansen
Het is voor een deel aan het snelle handelen van Powell te danken dat de Amerikaanse economie zich razendsnel herstelt van de coronalockdown. Hij verlaagde de rente tot net iets boven het nulpunt en maakte $2.300 miljard beschikbaar voor banken om leningen te verstrekken aan Amerikaanse huishoudens. Ondanks die goede zetten, is het nog geen uitgemaakte zaak of Powell groen licht krijgt van de Amerikaanse president Joe Biden om in februari 2022 aan zijn tweede termijn te beginnen. De toespraak die hij afgelopen dinsdag gaf voor het Amerikaanse congres, heeft zijn kansen mogelijk weer een klein beetje vergroot.

Sturen op cijfers in plaats van angst
De belangrijkste boodschap van Powell is dat hij zich niet laat leiden door angst over een oplopende inflatie. In plaats daarvan wil hij pas in actie komen als daadwerkelijk uit cijfers naar voren komt dat de inflatie boven de doelstelling van 2% uitkomt. Dat klinkt waarschijnlijk als muziek in de oren van Biden. Een lage rente maakt het een stuk makkelijker om grote uitgaven zoals het coronasteunpakket en een groot infrastructuurplan te financieren. Op korte termijn heeft de toespraak van Powell in ieder geval even een einde gemaakt aan een snelle opmars van de dollar. Sinds eind mei was de munt met ruim 2% gestegen ten opzichte van de euro.

Stipjes of woorden?
De stijging van de dollar werd onder meer aangewakkerd door de zogeheten dot plot. Die grafiek geeft de verwachting van het Fed-bestuur voor het toekomstige renteverloop weer. Bij de laatste tussenstand wees de grafiek uit dat de renteverwachting in 2023 opeens een half procentpunt hoger staat. Moeten valutahandelaren nu meer waarde hechten aan de dot plof of aan de woorden van Powell? De Fed-voorzitter kan moeilijk opeens een andere toon aanslaan zonder zijn geloofwaardigheid te verliezen. En het gaat nog weken duren voordat het verslag van de recente Fed-bijeenkomst naar buiten komt, terwijl de volgende top gepland staat voor eind juli. Voorlopig zit de valutawereld dus in net zoveel onzekerheid over de richting van de dollar, als Powell over zijn baan.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Opinie Joost Derks

Goedkope vakantie in Zweden en Noorwegen

Opinie Joost Derks

Verkiezingsspanning laat het pond koud

Opinie Joost Derks

Alle ballen nu op Oost-Europa

Opinie Joost Derks

Een Zwitserse valutaverrassing

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden