Fed

euro Boerenbusiness Grieks

Nieuws Valuta

Euro verzwakt door afwachtend ECB-beleid

De euro is deze week weer behoorlijk verzwakt ten opzichte van de dollar. Kort na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne verzwakte de Europese munt ook al, maar daarna volgde herstel. Nu kiest de Euro opnieuw koers naar beneden. Wat is hiervan de oorzaak?
8 April 2022

FB TV Edin Mujagic

'Inflatie gaat foodketen aan alle kanten pijn doen'

Een inflatie van gemiddeld 6,7% in Nederland voor heel 2022, wat met een beetje tegenslag nog kan oplopen tot 9,5%. Deze verwachting van Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB), zijn ongekend hoge cijfers. 'Daarvoor moeten we decennia ver terug gaan om zulke vergelijkbare cijfers te zien', zegt Edin Mujagic, hoofd econoom bij OHV Vermogensbeheer in een interview met Foodbusiness. 
18 Maart 2022
melk

Opinie Edin Mujagic

Centrale bankiers zijn hun Poolster uit oog verloren

Verwar renteverhogingen van de Fed – en zeker die van de ECB – níet met daadkrachtig optreden tegen inflatie, laat staat een kruistocht ertegen.
16 Maart 2022
inflatie

Opinie Han de Jong

Paniekverhalen en te veel optimisme over economie

Hoe groot momenteel de economische onzekerheid is, blijkt uit de geluiden die uit verschillende hoeken kunnen worden opgetekend. Het CPB berekent dat het koopkrachtverlies dit jaar gemiddeld genomen 2,7% zal bedragen, maar dat de koopkracht volgend jaar weer met 1,9% toeneemt. Het CPB voorspelt verder voor dit jaar 3,7% economische groei. De ECB voorspelt voor de eurozone dit jaar toevallig ook 3,7% economische groei. Dat klinkt misschien onrealistisch veel. Maar er moet wel bij bedacht worden dat de zogeheten statistische overloop al 2,7%-punt bedraagt. Het BBP was in het laatste kwartaal van 2021 2,7% hoger dan het gemiddelde voor het jaar, dus zelfs als het BBP het hele jaar gelijk blijft aan het vierde kwartaal van 2021 komt er een groei van 2,7% in de boeken voor 2022.
11 Maart 2022
euro dollar

Opinie Joost Derks

Holt goedkope euro onze koopkracht nog verder uit?

De dalende koopkracht beheerst momenteel de economische nieuwsstroom. Er is echter vrij weinig aandacht voor een belangrijke oorzaak van de koopkrachtafname: een zwakke euro. Daar komt bij het huidige ECB-beleid niet snel verandering in.
11 Maart 2022
olie tanken diesel brandstof

Opinie Edin Mujagic

Brandstofkosten: gratis geld heeft een hoge prijs

Aan die magische woorden moest ik denken toen ik dinsdagavond €2,32 aftikte per liter benzine. De olieprijs is nu ongeveer even hoog als in 2008. Maar toen kostte een liter benzine toch echt €1,15 tot €1,20, ongeveer de helft wat we thans betalen. Hoe kan dat toch?
10 Maart 2022
inflatie

Opinie Edin Mujagic

Meten is weten in het woud van de inflatiecijfers

In tegenstelling tot afstanden zijn er meerdere manieren waarop statistici en economen inflatie berekenen. Waar een meter altijd en overal 100 centimeter is, kunnen we het over inflatie op exact hetzelfde moment in hetzelfde land hebben en tóch verschillende cijfers opdreunen. 
16 Februari 2022
Boerenbusiness

Opinie Joost Derks

De Fed remt de ECB helemaal zoek

De ECB zet de deur op een kier voor het afremmen van de inflatie met een renteverhoging in 2022. Zolang andere landen veel harder op de rem trappen, is het de vraag of de euro de recente terreinwinst kan vasthouden.
10 Februari 2022

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox