Fed

FB TV Financieel met Edin Mujagić

'Inflatie verwerken in prijs product heel legitiem'

De Europese Centrale Bank (ECB) besloot gisteren (donderdag 4 februari) om vooralsnog geen maatregelen te nemen om de torenhoge inflatie van 5,1% in de eurozone te drukken. In Nederland ligt de inflatie in januari zelfs op 7,6%. Edin Mujagić, hoofd econoom van OHV Vermogensbeheer, analyseert in een gesprek met Eric de Lijster de achtergronden van de uitzonderlijk hoge inflatie.
4 Februari 2022
Boerenbusiness

Opinie Han de Jong

Nieuw rentebeleid Fed zorgt voor onzekerheid

De persconferentie van Fed-voorzitter Powell na de laatste FOMC-vergadering is aanleiding mijn visie op het Fed-beleid te herzien. In december meende een meerderheid van de leden van het beleidscomité dat de Fed de officiële rente dit jaar drie keer zou verhogen. Tot dusver dacht ik, om redenen die ik vorige week heb toegelicht, dat de Fed zich aan dat script zou houden en de rente niet nog sterker zou verhogen. Maar de persconferentie van woensdag werpt toch een ander licht.
28 Januari 2022
Federal Reserve

Opinie Han de Jong

Beleid Amerikaanse Fed cruciaal voor de economie

21 Januari 2022

FB TV Edin Mujagić

'Economische groei in 2022, maar met hogere inflatie'

De financiële markten stonden de afgelopen dagen in het teken van de vergaderingen van de Amerikaanse centrale bank (Fed) en Europese Centrale Bank (ECB). Edin Mujagić, hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer, zag grote verschillen in de conclusies en verwachtingen van beide banken. En hoe zij willen sleutelen aan de rente om de oplopende en voortdurende inflatie te beteugelen. 
17 December 2021
Chinese economie

Opinie Han de Jong

Vertrouwen in China en VS daalt al enkele maanden

Het vertrouwen van Chinese ondernemers in de industrie zakt verder weg, net als het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten. Wat betekent dit als twee belangrijke indicatoren voor de mondiale economie al enkele maanden dalen?
1 Oktober 2021

FB TV Edin Mujagić

Amerikaanse onrust doet lange rentes oplopen

Edin Mujagić, hoofd econoom bij OHV Vermogensbeheer, schetst in een interview met Foodbusiness de gevolgen van de onrust op de Amerikaanse financiële markten door ruzie over de Amerikaanse staatsschuld. Daarbij heeft ook de centrale bank Fed aangekondigd haar monetaire beleid te wijzigen. Wat betekent dit voor de rentes en de Europese concurrentiepositie?
1 Oktober 2021
Edin Mujagic

FB TV Edin Mujagić

'Kans op hoger dan verwachte inflatie groot'

De inflatie loopt in deze periode hoog op, terwijl de Europese en Amerikaanse rente op 0% blijft staan. Daarbij zijn de economische groeiprognoses uitstekend. Waarom doen de centrale banken ECB en Fed dan niet? Edin Mujagić, hoofd econoom van OHV Vermogensbeheer, legt uit waar de schoen wringt in het monetaire beleid.
6 September 2021
Boerenbusiness

Opinie Han de Jong

Nederlandse arbeidsmarkt krap, hou China in de gaten

Nederlandse arbeidsmarkt is ongekend krap en blijft dat voorlopig. Het begrotingstekort in ons land valt zonder nieuw beleid volgend jaar fors terug. In de Verenigde Staten gaat de centrale bank Fed 'taperen'. En om in de gaten te houden: de Chinese economie koelt behoorlijk af. 
23 Augustus 2021

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox