ArnoudNL / Shutterstock.com

Nieuws Jaarresultaten

Maersk profiteert volop van logistieke onbalans

24 Januari 2022 - Kimberly Bakker

De officiële jaarresultaten maakt Maersk pas op woensdag 9 februari bekend, maar op basis van de cijfers over het vierde kwartaal kan de op één na grootste containervervoerder ter wereld al concluderen dat afgelopen jaar een uitmuntend jaar is geweest.

Het resultaat voor aftrek van belasting komt bij Maersk naar verluidt uit op een kleine $20 miljard. Dit resultaat ligt ver boven de operationele winsten van de afgelopen vijf jaar samen. In september werd nog gerekend met $18 miljard tot $18,5 miljard, wat betekent dat de nieuwe prognose maar liefst $1,5 miljard hoger ligt. De verstoringen van de toeleveringsketens overal ter wereld, die hebben geleid tot recordhoge containerprijzen, liggen hieraan ten grondslag, meldt het bedrijf.

De Deense rederij zag de gemiddelde containerprijzen over het laatste kwartaal met zo'n 80% stijgen, in vergelijking tot dezelfde periode een jaar eerder. Afgelopen week kwam de World Container Index van Drewry uit op $9.698 per veertig voets container. Het succes bij Maersk zit 'm dan ook niet zozeer in het vervoerde volume, want die daalde met 4%, maar vooral in de prijzen. Over de eerste negen maanden van afgelopen jaar was de 27% van de omzet en de 'return on investment' lag boven de 60%.

Goede trend zet door
De directie van Maersk denkt de goede resultaten al in het eerste kwartaal van 2022 te kunnen verbeteren. Dit omdat het bedrijf aangeeft 'significant hogere contracten' te hebben afgesloten. Eind vorig jaar werd nog gerekend met een gelijkblijvende winstgevendheid voor dit voorjaar, vergeleken met de laatste maanden van het afgelopen jaar.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Analyse Logistiek

'Risico op tekorten en hogere prijzen neemt toe'

Analyse Logistiek

'Wereldhandel via zee steeds meer gepolitiseerd'

Analyse Logistiek

Waterstoftrucks als aanvulling op elektrische

Analyse Logistiek

Subsidiepotje elektrische vrachtwagens alweer leeg

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden