RVD

Nieuws Coalitieakoord

Coalitie wil suikertaks en geen btw groente en fruit

15 December 2021 - Linda van Eekeres

De coalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie verhoogt de belasting op suikerhoudende dranken en gaat bindende afspraken maken met de industrie over gezondere voedingsmiddelen. De coalitie wil ook bekijken hoe zij op termijn een suikerbelasting kan invoeren en de btw op groente en fruit naar 0% kan brengen.

Bovenstaande staat in het coalitieakkoord 'Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst', dat woensdag 15 december door formateurs Wouter Koolmees van D66 en VVD'er Johan Remkes is aangeboden aan Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp. De btw-vrijstelling op groente en fruit is ook een wens van de Europese ministers van Financiën. Het is in Nederland in het huidige systeem echter (nog) niet mogelijk om een btw-tarief van 0% te hanteren.

Versterken positie NVWA
De coalitie versterkt ook de positie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, wat grote investeringen vergt. Keuring en toezicht worden gescheiden. De tarieven worden hervormd en moeten differentiëren naar bedrijfsgrootte en gaan goed gedrag en naleving belonen.

Met ketenpartijen en de Autoriteit Consument en Markt wil de overheid bindende afspraken maken om de positie van de boer in de keten te versterken. Daarbij wordt 'een niet-vrijblijvende bijdrage' van banken, toeleveranciers, de verwerkende industrie en de retail verwacht. Waar nodig wordt dit bij wet geregeld.

Herkomstetiket voor in Nederland geproduceerd voedsel
Van supermarkten verwacht de coalitie 'transparantie over de wijze waarop het assortiment aantoonbaar duurzaam en diervriendelijk wordt, inclusief duurzaam inkoopgedrag en een eerlijke prijs voor de boeren'. Om bewuste keuzes te stimuleren, komt op in Nederland geproduceerd voedsel een herkomstetiket. De overheid committeert zich bij haar eigen inkoop ook aan duurzaam en lokaal geproduceerd voedsel.

Morgen wordt in de Tweede kamer vanaf 10.15 uur over het coalitieakkoord gedebatteerd. Het coalitieakkoord kun je downloaden via: Coalitieakkoord 'Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst' | Publicatie | Kabinetsformatie (kabinetsformatie2021.nl).

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.

Opinie Ceel Elemans

Suikertaks nodig voor gezondere voedingskeuzes

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden