Shutterstock

Nieuws Btw-verlaging

Btw-vrijstelling groenten en fruit in zicht

13 December 2021 - Kimberly Bakker

Een btw-heffing op groenten en fruit is vanaf komend jaar verleden tijd. Althans, dat is de wens van de Europese ministers van Financiën. Zij zijn afgelopen week tot het besluit gekomen om lidstaten de ruimte te geven om niet langer btw te heffen op groenten en fruit. Het is nog wel de vraag of Nederland meegaat in de besluitvorming.

De Europese ministers van Financiën zijn het afgelopen week eens geworden om lidstaten de ruimte te geven om niet langer btw te heffen op groenten en fruit. De huidige Europese regelgeving stelt dat een minimaal btw-percentage van 5% moet worden toegepast. Daar zit veel vrijheid in. Zo verhoogde de Nederlandse overheid het btw-tarief op 1 januari 2019 nog van 6% naar 9%. De reden om nu de mogelijkheid te bieden het btw-percentage te schrappen, hangt nauw samen met het streven naar een gezondere levensstijl onder Europese consumenten.

Onderzoek toonde eerder al aan dat de btw-verhoging in Nederland voor consumenten een barrière is om groenten en fruit op regelmatige basis aan te schaffen. Vooral de langere inkomensgroepen lijden eronder. "We hopen dat het nieuwe kabinet het besluit vanuit Brussel meeneemt in een nieuw regeerakkoord. Een gezonde leefstijl is van grote meerwaarde voor de samenleving. De coronacrisis heeft dat helaas zeer pijnlijk duidelijk gemaakt", stelt Janine Luten, directeur van GroentenFruit Huis. Die partij strijdt al jaren voor een btw-verlaging op groenten en fruit.

Wat doet Nederland?
Het is overigens wel de vraag of Nederland meegaat in het besluit van de Europese ministers. De staatssecretarissen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van Financiën stellen dat het onmogelijk is om een tarief van 0% te hanteren. "Het IT-aangiftesysteem van de Belastingdienst is te beperkt om een nieuw btw-tarief te introduceren, naast de bestaande tarieven van 21% en 9%", werd eerder dit jaar gezegd. "Als producenten worden ingedeeld in diverse btw-tarieven, dan ontstaan afbakeningsproblemen." Ook vragen zij zich af of het tariefvoordeel uiteindelijk bij de consument terechtkomt.

De btw-verlaging naar 0% is er nog niet definitief doorheen. Het Europees Parlement moet nog akkoord geven. Daar worden echten geen problemen verwacht. Voorzien wordt dat de afspraken begin volgen jaar kunnen worden omgezet in Europese wetgeving.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden