Shutterstock

Nieuws Jaarverslag

Greenyard zet verlies om in winst in coronajaar

15 Juni 2021 - Linda van Eekeres

In gebroken boekjaar 2020/2021 heeft het Belgische Greenyard het verlies dat het vorig jaar moest rapporteren, weten om te zetten in een winst van €1,2 miljoen. Vorig jaar werd een verlies geleden van €68 miljoen.

Deze verbetering is volgens de wereldmarktleider in verse, diepgevroren en bewerkte groente en fruit, vooral te danken aan 'de operationele en commerciële transformatie'. "Bovendien werd vorig jaar sterk beïnvloed door bijzondere waardeverminderingen/-verliezen op de verkoop van dochterondernemingen en eenmalige transformatiekosten." 

De omzet steeg in boekjaar 2020/2021 met 8,7%, van €4,061 naar €4,416 miljard. Het verkoopvolume (in meer dan 80 landen) bedroeg ongeveer 2.780 kiloton. De verkopen van het 'Fresh'-segment stegen met 10,1%. Bij 'Long Fresh' was dat +3,2%. De groei van detailhandelsverkopen in het Fresh-segment werd volgens de onderneming in de meeste regio's gestimuleerd door coronamaatregelen, welke een verschuiving met zich meebrachten naar thuis koken, parallel aan een groter bewustzijn van de consument om een ​​gezonde levensstijl te behouden.

In het Long Fresh-segment was Greenyard in staat om een volumestijging te realiseren in de detailhandel, terwijl het tegelijkertijd last had van het tijdelijke volumeverlies in de foodservice. "Vanaf de laatste weken van het vorige boekjaar hebben de quarantainemaatregelen voor een verschuiving gezorgd van consumptie buitenshuis naar binnenshuis. Tegelijkertijd waren er nieuwe verkoopcontracten en een toenemend aandeel verkopen van duurdere producten, zoals convenience en fruit, wat resulteerde in groei."

Schuldenlast gedaald
De schuldenlast daalde van €426 miljoen naar €340 miljoen. Dit is te danken aan balansversterkende maatregelen, zoals de herfinanciering van de schuld en een kapitaalverhoging van €50 miljoen. Gisteren maakte Greenyard bekend zijn champignon-divisie in Nederland te verkopen voor €17 miljoen. Dit draagt ook bij aan verdere verlaging van de schuld.

De aangepaste EBITDA (post-IFRS 16) steeg met 17,6% tot €157 miljoen. De hefboomratio verbeterde van 4,4x vorig jaar naar 2,9x (op 31 maart 2021). Voor boekjaar 2021/22 verwacht Greenyard dat de EBITDA groeit naar €165 miljoen. Het voorstel is om dit jaar geen dividend uit te keren.

'Mindset en cultuur van organisatie is veranderd'
In een persbericht zegt topman Marc Zwaaneveld: "We hadden in alle opzichten een sterk jaar. De organisatie van de groep is op maat gemaakt en de mindset en cultuur is veranderd om te voldoen aan de veranderende behoeften van onze klanten en eindgebruikers. De kapitaalstructuur is versterkt en de volatiliteit van de winstgevendheid aanzienlijk verminderd. Onze prestaties van 2020/2021, de rol die we hebben in de voedselwaardeketen en onze schaal vormen een voortreffelijke basis om onze ambitie voor te zetten om een ​​drijvende kracht te worden achter een gezondere levensstijl en duurzamere voedselvoorzieningsketens. Samen met alle partners in de voedselwaardeketen, van teler tot consument, gaan we de uitdaging aan om het leven te verbeteren van zowel mensen als de planeet."

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden