Agrifoto

Nieuws FrieslandCampina

FrieslandCampina focust op food, Nutrifeed eruit

21 Mei 2021 - Kimberly Bakker

Zuivelcoöperatie FrieslandCampina verkoopt Nutrifeed, dat onderdeel is van FrieslandCampina Ingrediënts en voeders maakt voor jongvee, aan voerbedrijf Denkavit. Dat maakten beide partijen eerder deze week bekend. De coöperatie heeft deze beslissing genomen, omdat Nutrifeed niet meer in de nieuwe strategie past. Het overnamebedrag blijft geheim, wel maken de partijen bekend dat de transactie halverwege dit jaar moet zijn afgerond.

Nutrifeed, dat gevestigd is in Veghel, maakt voeders specifiek voor jongvee. Het is momenteel nog onderdeel van FrieslandCampina Ingrediënts. Maar daar gaat verandering in komen. Het bedrijf wordt namelijk overgenomen door Denkavit. Dat heeft te maken met het feit dat Nutrifeed niet meer in de strategie van FrieslandCampina past. "In december 2020 hebben we besloten om ons volledig te focussen op hoogwaardige zuivelingrediënten voor consumenten in alle levensfasen. Nutrifeed past niet in die strategie", meldt het. Kortom: De zuivelcoöperatie focust zich vandaag de dag meer op food en niet meer op feed.

Uit de ingrediënten van de zuivelbijstromen van het coöperatief zuivelconcern (denk aan weidelen, melksuikers en delen van eiwitten) maakte Nutrifeed diervoeding voor de eerste groeifase van jongvee. De producten worden naar 65 landen uitgevoerd. Volgens Henk Botter, commercieel directeur van Denkavit, passen zijn bedrijf en Nutrifeed goed bij elkaar. "Onze positie op de markt voor jongdiervoeders wordt versterkt. Denkavit is minder in landen actief waar Nutrifeed sterk is en vice versa. De afzet sluit daardoor mooi op elkaar aan. Daarbij krijgen we een verbeterde toegang tot de sourcing van grondstoffen vanuit FrieslandCampina."

Langetermijnovereenkomst
FrieslandCampina gaat met Denkavit wel een lange termijnovereenkomst aan voor de levering van zuivelbijstromen aan de diervoerindustrie. "We respecteren de contracten die we nu hebben voor de afzet van onze zuivelbijstromen", vertelt Joost van de Rakt, directeur Productstrategie van de zuivelcoöperatie op een persbijeenkomst over de deal. "Als deze contracten zijn afgelopen, gaan alle stromen naar Denkavit voor de verwaarding. Zij kunnen deze eventueel ook doorverkopen."

Denkavit heeft een jaaromzet van €650 miljoen, met een volume van 500.000 ton voeders. Van de Rakt geeft aan dat FrieslandCampina de omzet van Nutrifeed niet wil melden, maar wel dat het bedrijf 80.000 ton op jaarbasis produceert. Volgens Botter blijft Nutrifeed met de fabriek in Veghel als zelfstandig bedrijf binnen Denkavit opereren. Wel kan het de fabriek in Veghel goed gebruiken. "Onze fabriek in Voorthuizen zit aan de maximale capaciteit. In Veghel draaien ze met twee ploegendiensten, dus daar is nog latente capaciteit aanwezig. Die gaat zeker worden ingevuld."

Onderzoek impuls geven
Denkavit verwacht met de overname het onderzoek naar hoogwaardige jongveevoeders een extra impuls te kunnen geven. Klanten als melkveehouders hoeven zich volgens Botter geen zorgen te maken dat de voeders duurder worden, nu Denkavit een concurrent uit de markt heeft gekocht. "De concurrentie in onze markt is groot en er zijn veel spelers in actief, ook uit het buitenland. Daar gaat deze overeenkomst geen invloed op hebben."

Het overnamebedrag blijft geheim, zo melden de bedrijven in een persverklaring. De transactie moet medio dit jaar zijn afgerond.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Achtergrond Ondernmen

FrieslandCampina goed gepostioneerd nu in Azië

Nieuws Ondernemen

FrieslandCampina lijdt opnieuw verlies in Nigeria

Nieuws Bedrijven

Fitch blijft nog mild voor FrieslandCampina

Nieuws Ondernemen

Zijerveld kaas gaat verder onder de naam Velder

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden