Shutterstock

Nieuws Vegan

Nieuwe plantaardige drank: aardappelmelk

27 Juli 2021 1 reactie

Amandelmelk, rijstdrank en sojamelk zijn al ingeburgerd. Haverdrank en kokosmelk kennen we inmiddels ook al. Maar er is nu een nieuwe plantaardige drank op de markt gebracht: aardappelmelk. 

Deze 'aardappelmelk' wordt door het Zweedse bedrijf Veg of Lund op de markt gebracht, onder de naam DUG. In de aardappelmelk zit 6% tot 9% aardappelen en verder bevat het water, koolzaadolie, fructose, erwteneiwit en toegevoegde vitamine D en B12.

Een reden om te kiezen voor aardappelen is volgens DUG het feit dat de klimaatbelasting 25% van die van koemelk is. Daarnaast is de oogst per hectare van aardappelen twee keer zo groot als die van haver en hebben aardappelen 56 keer minder water nodig om te groeien dan amandelen, zo beargumenteert het op de website. 

Geen smaak
Wetenschapper Eva Tornberg, die verbonden is aan de Lund Universiteit in Zweden, heeft de methode ontwikkeld om de emulsie van aardappelen en koolzaadolie (voor de omega 3 vetzuren) te maken die door DUG gebruikt wordt. In een interview in ScienceNordic zei ze: "Het fantastische van aardappelen is dat ze geen smaak hebben." Volgens haar kunnen er ook andere alternatieven (zoals yoghurt, room) en ijs van worden gemaakt. Die biedt het merk vooralsnog niet aan.

De melk is verkrijgbaar in een ongezoete versie en als koffiemelk, maar momenteel nog wel alleen in Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

foodbusiness.nl

Linda van Eekeres

Max&Bien heeft primeur op kaasgebied

Nieuws Max&Bien

Max&Bien heeft primeur op kaasgebied

'Plantaardige markt biedt nog heel veel kansen'

Nieuws Plantaardig

'Plantaardige markt biedt nog heel veel kansen'

'Elke tiende portie is straks plantaardig'

Nieuws Plantaardig

'Elke tiende portie is straks plantaardig'

Haver wint meeste terrein in plantaardige zuivel

Nieuws Food

Haver wint meeste terrein in plantaardige zuivel

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief