Shutterstock

Nieuws Vegan

Nieuwe plantaardige drank: aardappelmelk

27 Juli 2021 - Linda van Eekeres1 reactie

Amandelmelk, rijstdrank en sojamelk zijn al ingeburgerd. Haverdrank en kokosmelk kennen we inmiddels ook al. Maar er is nu een nieuwe plantaardige drank op de markt gebracht: aardappelmelk. 

Deze 'aardappelmelk' wordt door het Zweedse bedrijf Veg of Lund op de markt gebracht, onder de naam DUG. In de aardappelmelk zit 6% tot 9% aardappelen en verder bevat het water, koolzaadolie, fructose, erwteneiwit en toegevoegde vitamine D en B12.

Een reden om te kiezen voor aardappelen is volgens DUG het feit dat de klimaatbelasting 25% van die van koemelk is. Daarnaast is de oogst per hectare van aardappelen twee keer zo groot als die van haver en hebben aardappelen 56 keer minder water nodig om te groeien dan amandelen, zo beargumenteert het op de website. 

Geen smaak
Wetenschapper Eva Tornberg, die verbonden is aan de Lund Universiteit in Zweden, heeft de methode ontwikkeld om de emulsie van aardappelen en koolzaadolie (voor de omega 3 vetzuren) te maken die door DUG gebruikt wordt. In een interview in ScienceNordic zei ze: "Het fantastische van aardappelen is dat ze geen smaak hebben." Volgens haar kunnen er ook andere alternatieven (zoals yoghurt, room) en ijs van worden gemaakt. Die biedt het merk vooralsnog niet aan.

De melk is verkrijgbaar in een ongezoete versie en als koffiemelk, maar momenteel nog wel alleen in Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.

Achtergrond Vlees & Eiwit

Investeerders plantaardige markt zijn voorzichtig

Achtergrond Ondernemen

Precisiefermentatie belofte bij zuivelalternatieven

Nieuws Vlees & Eiwit

Kerry heeft primeur met hybride melk

Analyse Vlees & Eiwit

Is de hype van plantaardige melk over?

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden