Shutterstock

Nieuws Verpakkingen

Verbod wegwerpplastic in strijd tegen plasticsoep

2 Juni 2021

Plastic wegwerpbordjes, -rietjes, -bekertjes, ze zullen vanaf volgende maand uit ons leven verdwijnen. Wie ze nog in huis heeft, mag ze nog gebruiken. Ook bedrijven mogen hun voorraad op maken, maar per 3 juli gaat de Europese SUP-richtlijn (single-use plastic) in met onder meer een verbod op plastic wegwerpartikelen.

De oceanen liggen vol met plastic afval. Dat vormt een bedreiging voor mens en dier. Zeeschildpadden bijvoorbeeld zien plastic zakjes aan voor voedsel, maar als ze het eten kunnen ze doodgaan. Plastic afval komt ook terug in de voedselketen. Om de plasticsoep tegen te gaan, heeft de Europese Unie wet- en regelgeving gemaakt. In Nederland is de wetgeving uitgewerkt in een Algemene maatregel van bestuur (AMvB). De maatregelen worden gefaseerd ingevoerd.

De lidstaten moeten zorgen voor minder gebruik van plastic on-the-go verpakkingen, zoals drinkbekers en voedselcontainers. De artikelen die het vaakst op het strand worden gevonden zijn: wattenstaafjes; wegwerp bestek, borden, rietjes en roerstaafjes; ballonnen en ballonstokjes; voedsel- en drankverpakkingen; bekertjes; sigarettenfilters; plastic zakken; wikkels; vochtige doekjes en maandverband en tampons. Deze producten maken, naast visgerei, 70% uit van al het zeeafval in de Europese Unie.

Het verbod geldt voor wattenstaafje, bestek, borden, rietjes, roerstaafjes, ballonstokjes en voor bakjes en bekers van piepschuim en alle producten van oxo-degradeerbare plastic (vaak te vinden in boodschappentassen).

Dopjes aan flesjes vast
Van alle andere wegwerpproducten, zoals plastic zakjes, wil de Europese Unie het gebruik beperken door bewustwording, productaanpassingen - bijvoorbeeld door dopjes aan flesjes te bevestigen - en etikettering, om zo de consument te informeren over het plasticgehalte van producten en wat er gebeurt als de producten op straat of in de natuur gegooid worden. Ook komt er een opruimverplichting en aansprakelijkheid voor producenten.

De doelen zijn: gescheiden inzamelen van 77% van de plastic flessen in 2025 en 90% in 2029, een aandeel van 25% hergebruikt plastic in PET-flessen vanaf 2025 en 30% in alle plastic flessen vanaf 2030. In Nederland wordt 1 juli 15 cent statiegeld ingevoerd op kleine plastic flesjes. 

Producenten moeten bijdragen
Producenten moeten door de SUP-regelgeving bijdragen in de kosten van de inzameling en verwerking van afval, het opruimen van zwerfafval en bewustmaking. Het gaat daarbij om: voedsel- en drankverpakkingen, flessen, bekers, chipszakjes en snoepwikkels, lichte plastic boodschappentassen en tabaksproducten met filters, vochtige doekjes en ballonnen.

foodbusiness.nl

Linda van Eekeres

Reageer op dit artikel
Velden met een * zijn verplicht. Bij reageren gaat u akkoord met de algemene forumregels en mogelijke sancties bij overtreding.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Achtergrond Plastic

Plastic: terecht het slechtste kind van de klas?

Achtergrond Plastic

'Alternatieven van plastic zijn zeker niet altijd beter'

Achtergrond Duurzame verpakkingen

Papieren rietje bij milkshake is even wennen

Nieuws Verpakkingen

'Door coronapandemie nieuwe verpakkingtrends'

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief