Shutterstock

Nieuws Grondstoffen

Minder melken sleutel voor kleur Cheddar

6 Mei 2024 - Klaas van der Horst

In minder vaak melken ligt de sleutel voor het maken van een van nature geler/oranjer gekleurde Cheddar.  Kaasmakers hoeven niet meer te grijpen naar de fles met B-caroteen om een te bleke kaas te vermijden. Onderzoek van de universiteit van Cork en het Ierse Teagasc toont dit aan.

Verreweg de meeste Ierse melkveehouders melken gewoon twee keer per dag, zoals ook op de meeste andere plaatsen ter wereld. Het hele bedrijfsritme is daarop aangepast. Overstappen naar een ritme van eens per dag melken heeft evenwel grote gevolgen voor onder meer de kleur van de Cheddar die wordt geproduceerd met behulp van de melk van deze bedrijven. Deze Cheddar krijgt vanzelf een meer gele kleur, zonder toegevoegd caroteen te gebruiken. Dat komt omdat bij eens per dag melken het gehalte aan B-caroteen met 31% stijgt.

Dikkere melk, minder kilo's
De melk van bedrijven waar eens per dag wordt gemolken heeft overigens meer afwijkingen in samenstelling. De melk is 'dikker' dan melk van bedrijven waar twee keer per dag wordt gemolken. Dit is vooral zichtbaar naarmate het einde van de lactatie meer in zicht komt.
Nadeel van minder vaak melk is wel dat er minder kilo's melk worden geproduceerd en boeren rekening moeten houden met een minder hoog inkomen.

Daar staat dan weer tegenover dat melkveehouders meer vrijheid hebben in hun dagritme en daardoor eventueel op een andere manier meer inkomen kunnen verwerven. In Ierland zijn er nu zo'n 200 melkveehouders die eens per dag hun koeien melken. Een iets grotere groep melkt drie maal per twee dagen. Het overgrote deel van de Ierse melkveehouders houdt het op twee keer per dag melken.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas schrijft over de zuivelmarkt en eetbare olie. Ook alles wat te maken heeft met de zuivelsector heeft zijn warme aandacht. Klaas heeft een brede interesse en probeert de dingen liefst in een breder perspectief te zien.

Analyse Grondstoffen

Verwachte vraaguitval remt kaasprijzen

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden