Shutterstock

Nieuws FAO Food Index

Voedselprijzen dalen tot laagste punt in drie jaar

2 Februari 2024 - Alex Jurvillier

De voedselprijsindex is in januari gedaald met 1% ten opzichte van het niveau in december 2023. Dat blijkt uit de laatste publicatie van de Wereldvoedselorganisatie (FAO). Ten opzichte van een jaar geleden daalde de Index met 10,4% tot 118 punten. Dit is het laagste niveau in drie jaar tijd.

In de dalende index is de suikerprijsindex een buitenbeentje. In januari 2024 (135.3 punten) steeg deze met 0,8% ten opzichte van december en 15,9% ten opzichte van een jaar geleden. De stijging van de suikerprijs werd onder andere veroorzaakt door tegenvallende regenval op suikerrietplantages in Brazilië. Dit, in combinatie met de trage start van het nieuwe seizoen en ongunstige productieprognoses in Thailand en India, veroorzaakten een lift in de suikerprijsindex, zo schrijft de FAO.

Graan- en vleesprijs dalen verder
Waar de suikerprijs steeg, daalden de graan- en vleesprijsindexen. Hierdoor ging de voedselprijsindex toch iets omlaag. De graanprijsindex daalde met 2,2% ten opzichte van december 2023 en 18,6% ten opzichte van januari 2023 tot 120.1 punten.

De daling is voornamelijk het gevolg van lagere prijzen voor tarwe door aanhoudend sterke concurrentie tussen exporteurs, geeft de FAO aan. Ook de komst van recentelijk geoogste voorraden naar landen op het zuidelijk halfrond speelt een rol. De exportprijzen van maïs daalden als gevolg van verbeterde gewasomstandigheden en het begin van de oogst in Argentinië. Ook was er grotere aanvoer vanuit de VS, waarbij de productie de prognose overstijgt.

De vleesprijsindex daalde met 1,4% ten opzichte van december 2023, waarmee de prijsindex voor de zevende maand op rij daalde tot 109.8 punten. De internationale prijsnoteringen voor pluimveevlees daalden in januari verder door de aanhoudend gematigde mondiale vraag, aldus de FAO. De varkensvleesprijzen daalden licht. Dit komt door een daling van de import door China. Daarbij wijst de FAO naar de stijgende nationale varkensvleesproductie en het grote aanbod van sommige producerende landen. De wereldprijzen voor rundvlees daalden ook marginaal, voornamelijk als gevolg van het hoge exportaanbod uit Oceanië en Zuid-Amerika.

Zuivelprijs onveranderd
Los van de forse daling in vergelijking met een jaar geleden (-17,8%) bleef de zuivelprijsindex bijna onveranderd ten opzichte van december 2023 met 118.9 punten. In januari stegen de internationale prijsnoteringen voor boter en volle melkpoeder. Hierdoor werd de daling van magere melkpoeder en kaas bijna gecompenseerd.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Alex Jurvillier

Alex Jurvillier is marktspecialist grondstoffen bij Foodbusiness. Met zijn internationale oriëntatie volgt hij de foodsector op de voet en in het bijzonder de cacaomarkt.

Nieuws Grondstoffen

Voor het eerst in 7 maanden stijgen voedselprijzen weer

Nieuws Grondstoffen

Graan zet toon bij dalende voedselprijzen

Opinie Wouter Baan

Slachterijen mis je pas als ze er niet meer zijn

Markt Starter Grondstoffen

Tropische grondstoffen goedkoper door munt

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden