Shutterstock

Analyse grondstoffen

Vloeibare zuivel blijft sterkste plussen noteren

11 Mei 2023 - Klaas van der Horst

De prijzen op zuivelmarkt gaan deze week opnieuw weer iets omhoog. De sterkste stijgingen zijn waar te nemen bij de vloeibare halffabrikaten, maar ook de kaasprijzen gaan weer iets omhoog. Plussen zijn er ook bij de poeders, maar de markt voor magere melkpoeder loopt een beetje stroef.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De markt voor magere melkpoeder is op wereldmarktniveau bezien ook behoorlijk competitief. Wie wil exporteren, moet behoorlijk scherp aanbieden, merken producenten. Het is dan ook niet voor niets dat Europese magere melkpoeder, die is verkocht voor Algerije-tenders, geleverd wordt door Poolse producenten en niet door West-Europese handelaren of producenten. Ook kopers uit het Midden-Oosten zitten volgens handelaren 'heel scherp' in de markt.

Export is ondertussen wel nodig, want met alleen de binnenlandse vraag in de EU kan de zuivelindustrie niet uit de voeten.

Wei en derivaten
De prijzen voor weipoeder en de hogere wei-derivaten trekken wel meer aan. Het sterkst op de termijnmarkt (maar de termijnmarkt voor magere melkpoeder is ook veel hoger dan de markt voor prompte levering, dus dat zegt niet alles). Of dit een blijvertje is, moet blijken.

De prijzen op de kaasmarkt gaan ook deze week verder omhoog. De vraag is wel hoe lang dit kan blijven voortduren. Er gaat veel melk in de kaasproductie, maar er moet de komende weken misschien nog meer in, omdat de piek van de melkproductie nog niet lijkt te zijn bereikt. Daarmee wordt wel op behoorlijk hoog niveau geproduceerd en wordt het spannend om de juiste balans van productie en prijs te kunnen handhaven.

Ook afnemers zien wat er gebeurt. De verhalen gaan ook dat de retail vanaf juli minder gaat betalen voor de kaas. Het wordt dan een spannende vraag wat dit met de kaasprijzen voor de markt als geheel gaat doen. De kaasproductie 'draagt' voor een groot deel de zuivelmarkt.

Concentraat stijgt fors in prijs
Op de markt voor room en magere melkconcentraat worden deze week weer forse prijsstijgingen genoteerd, van achtereenvolgens 6,4% en 15,2%, ondank de al eerder genoemde hoge voorjaarsaanvoer van melk. Een aanleiding hiervoor is lastig aan te wijzen. Verschillende verklaringen worden genoemd, zoals dat veel van de huidige productie al is vastgelegd, zodat er weinig vrij product zou zijn. Ook het betere voorjaarsweer zou een rol spelen.

Op de markt voor rauwe melk speelt dit zeker een rol. Vanuit Zuid-Europa wordt voor het eerst sinds lange tijd weer extra product gevraagd vanuit het noorden. Er gaan meer trucks met rauw melk, magere melk en ook magere melkconcentraat naar Italië, Griekenland en andere zuidelijke bestemmingen. Dat ontlast de druk op de markt hier, net als de afwezigheid van vakbondsacties deze week bij de zuivelfabrieken. Eind vorige week daalde hierdoor de spotmelkprijs tot tegen de 20 cent. Deze week zijn de prijzen behoorlijk hersteld.

Boter blijft ondergewaardeerd
Met het aantrekken van de roomprijs is ook de boterprijs deze week iets omhoog gegaan, maar nog steeds is boter overgewaardeerd ten opzichte van room, ofwel room te goedkoop ten opzichte van boter.

Nog een opvallend feit is dat boter voor prompte levering ook veel goedkoper is dan de prijs op de termijnmarkt. Wie geld heeft om nu te kopen, bespaart straks geld.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden