Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Braziliaanse real maakt suiker en koffie duurder

26 Januari 2023 - Max van der Heijden

Een sterke Braziliaanse real zorgt voor hogere suiker en koffieprijzen. De tarweprijzen stijgen door zorgen over een mogelijke ontsporing van de oorlog in Oekraïne. Dit is de Markt Starter van donderdag 26 januari 2023. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarweprijzen stijgen weer. Zowel op de Matif als op de CBoT gingen de prijzen voor de tweede dag op rij omhoog. Dit na zorgen dat een ontsporing van het conflict tussen Rusland en Oekraïne de graantransporten uit die regio kan vertragen. Wel wordt er een prijsdaling verwacht. Sneeuwval in de VS is namelijk goed nieuws voor de wintertarwe daar. Lees hier onze recente analyse van de tarwemarkt.

Soja
Ondanks nieuws dat het blijft regenen in Argentinië steeg de sojabonenkoers woensdag. Dit kwam door koopjesjagers en handelaren die hun short posities wilden afdekken.

Suiker
De suikerprijs in New York steeg dinsdag licht, die in Londen daalde zeer licht. De Braziliaanse real bereikte dinsdag het hoogste punt in een week tijd ten opzichte van de dollar, wat hogere suikerprijzen betekent. 

Koffie
De koffieprijzen stijgen mede dankzij de sterke Braziliaanse real die export uit het land ontmoedigt. De robustakoers profiteert ook van de krimpende voorraden van de koffieboon. Lees hier onze analyse van de koffiemarkt.

Palmolie
De palmoliekoers daalde donderdag voor de tweede dag op rij, mede door tegenstellende exportdata. De Maleisische palmolie-export lag in de periode 1 tot 25 januari 32,9% lager dan diezelfde periode in december meldde vrachtinspecteur AmSpec. Lees hier onze analyse van de palmoliemarkt.

Aardgas
De aardgaskoers is gisteren gedaald en bereikte eventjes het laagste punt sinds september 2021. Uiteindelijk is de koers iets hoger geëindigd. Het koude weer in Europa heeft niet gezorgd voor hogere gasprijzen. Volgens de weersverwachting wordt het vanaf komende week weer wat warmer. Lees hier onze analyse van de gasmarkt.

Brent-olie
De Brent-olieprijs was vlak op woensdag en lijkt die lijn donderdag door te trekken. Handelaren blijven hopen dat de vraag in China aansterkt. Ook maakte de zwakke dollar, grondstoffen die verhandeld worden in dollars aantrekkelijk. 

Euro/dollar
De euro/dollarkoers steeg woensdag dankzij een beter dan verwacht rapport over de Duitse economie voor januari. Eventjes leek de koers te dalen nadat duidelijk werd dat Duitsland en de VS tanks zouden leveren aan Oekraïne. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden