Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Tarweprijzen stijgen, maar tij lijkt nog niet te keren

25 Januari 2023 - Max van der Heijden

De tarweprijzen in Parijs en Chicago zijn dinsdag hoger gesloten. Mede door koopjesjagers die hoopten te profiteren van de lage prijzen en door handelaren die hun short posities wilden afdekken.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Die trend lijkt zich vandaag op de Matif en CBoT door te zetten. Ook de hoge tarweprijzen in India, waar gisteren over geschreven werd zijn goed nieuws voor graanverkopers. Wel heeft het land vandaag bekendgemaakt dat het 3 miljoen ton tarwe aan verwerkers, zoals molenaars, beschikbaar stelt met als doel de prijzen iets te verlagen. Ook gaat het land 60.000 ton tarwe uit Australië importeren. 

De kans dat dit het begin is van een een groot importprogramma lijkt klein. Binnen twee maanden kan het land namelijk de eigen tarwe gaan oogsten. 

Brazilië ligt op schema om een recordhoeveelheid tarwe te exporteren in januari. Het land heeft een goede oogst achter de rug en verwacht 803.800 ton te exporteren deze maand.

De Russische tarweprijzen stegen vorige week iets door voortdurende vraag van exporteurs. Ook groeide de hoeveelheid tarwe die wordt vervoerd via de Zwarte Zee. Russische tarwe met 12,5% eiwit was vorige week $1 duurder en kwam uit op $306 per ton free on board. De tarwe-export vanuit Rusland verloopt deze maand in een hoog tempo. Afgelopen week exporteerde het land 0,8 miljoen ton tarwe. Sovecon schat dat Rusland in januari 3,7 miljoen ton tarwe kan exporteren. Vorige jaren was dat gemiddeld 2,7 miljoen ton in de eerste maand van het jaar. Het land had volgens statistiekbureau Rosstat 22,1 miljoen ton tarwe op voorraad in december. 

Matif en CBOT
De prijs van het maartcontract voor tarwe steeg gisteren met 0,90% naar €281,75 per ton. De prijs staat momenteel 0,44% hoger en komt uit op €283 per ton. Op de CBoT in Chicago steeg de prijs van het maartcontract voor  tarwe met 1,63% naar $269,52 per ton. De koers staat op dit moment 0,82% hoger en komt uit op $272,09 per ton. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden