Shutterstock

Analyse Energie

Gasprijs op laagste punt in 16 maanden

25 Januari 2023 - Matthijs Bremer

Op de gasmarkt heerst op het moment een ontspannen sfeer. Kouder weer heeft medio januari niet geleid tot een grote koersstijging op de TTF. Nu de temperaturen op korte termijn weer boven het vijfjarig gemiddelde uit lijken te komen behaalde de gasprijs de laagste stand in 16 maanden. Daarnaast zet een eventuele heropening van de een na grootste LNG-exporteur van de Verenigde Staten de gasprijs extra onder druk.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gasprijs bleef deze week relatief stabiel. Op woensdag 18 januari stond de koers van de TTF op €61,71. Tot vrijdag 20 januari steeg de gasprijs. op die dag sloot de gasprijs bij een stand van €66,90. Daarna keerde de koers op de TTF. Op 25 januari stond de gasprijs (op het moment van schrijven) op het laagste punt van de week, met €55,02. Daarmee behaalde de gasprijs op de TTF zijn laagste stand sinds 7 september 2021.

Nu de koude periode ten einde komt, lijkt de gasprijs weer wat te dalen. Volgens de weersverwachtingen keren de bovengemiddeld hoge temperaturen vanaf volgende week weer terug. Ondanks twee koudere weken bleef de gasprijs in januari behoorlijk stabiel. Zelfs het onderhoud aan verschillende gasinstallaties van Europa's grootste exporteur Noorwegen wist de gasprijs in januari amper op te drijven. Volgens analisten houden vooral de hoge vulgraden van de Europese gasreserves de gasprijs op het moment in bedwang. Met de maand februari in het vooruitzicht zijn de Europese gasreserves volgens de meest recente cijfers nog altijd voor 78% gevuld. Door de hoge vulgraad groeit het vertrouwens dat Europa de gasvoorraden ook voor volgende winter volledig weten te vullen, waardoor de spanning op de gasmarkt afneemt.

Naast de hoge vulgraden zorgt een lager gasverbruik bij de productie van elektriciteit voor stabiliteit. In januari draaide de Europese windturbines hard en daarnaast werden vanwege de dalende prijs van steenkool in veel landen kolencentrales bijgeschakeld. Daarnaast is het onderhoud van de meeste Franse kerncentrales in januari voltooid. Vanwege achterstallig onderhoud lag bijna de helft van de Franse kernreactoren een groot del van 2022 stil. Omdat Frankrijk ongeveer 70% van zijn elektriciteit door middel van kerncentrales opwekt, werd het land gedwongen om veel stroom te importeren. Nu de kerncentrales weer in bedrijf zijn, is er een stuk minder gas nodig om de elektriciteit voor het land op te wekken.

Freeport LNG rondt reparaties af
Naast het warmere weer en de grotere elektriciteitsproductie uit andere bronnen, zorgt ook nieuws uit de Verenigde Staten voor extra druk op de gasprijs. De op één na grootste LNG-exporteur uit de verenigde staten, Freeport LNG, heeft namelijk toestemming gevraagd om hun verwerkingsfaciliteit opnieuw op te starten. Als alles goed gaat kan Freeport over elf dagen zijn LNG-productie weer opstarten.

Een herstart zou de wereldwijde beschikbaarheid van LNG behoorlijk verhogen, want Freeport produceert ongeveer 20% van alle Amerikaanse LNG. Jera, de grote LNG-importeur uit Japan, verwacht dat Freeport in maart weer volledig operationeel is. De LNG-prijs is op het moment al aan de lage kant, maar door het extra aanbod zou de prijs weleens verder kunnen dalen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden