Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Tekort aan koffie dreigt voor komende zomer

25 Januari 2023 - Max van der Heijden

De arabicaprijs is afgelopen week gestegen. Ook Robusta klom omhoog. De Braziliaanse groene koffie-export daalde in 2022 ten opzichte van een jaar eerder. Ook wordt  voorspeld dat de robustaoogst dit seizoen lager uitvalt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Koffiehandelaar Volcafe heeft voorspeld dat de robustamarkt voor het seizoen 2023/24 een recordaantal van 5,6 miljoen zakken tekort komt, dat is een verdubbeling van het huidige tekort. Dit komt mede doordat de oogst in Indonesië volgend jaar daalt naar 9,1 miljoen zakken. Het is de kleinste oogst in tien jaar tijd. Volcafe denkt dat het totale tekort 3,8 miljoen zakken bedraagt volgend seizoen. Het merendeel hiervan komt zoals hierboven geschreven door het tekort aan robustakoffie, veroorzaakt door een groeiende vraag naar robusta voor gebruik als instantkoffie en voor gebruik in espressoblends. De koffiehandelaar schrijft in het rapport dat de krapste periode begint in augustus van dit jaar.

Het voorspelde tekort aan robusta kan zelfs de goedkope koffie in supermarkten een heel stuk duurder maken, voorspelt Volcafe. Doordat Brazilië naar verwachting volgend jaar minder arabica gaat oogsten wordt de koffie bij Starbucks, die arabica gebruikt voor zijn espresso, ook een stuk duurder. 

Brazilië
Op 17 januari hadden Braziliaanse koffieboeren 75% van hun oogst voor het seizoen 2022/23 verkocht. Dat meldt het Braziliaanse markbureau Safras Mercado. Een stijging van 4% vergeleken met een maand eerder. Het verkooptempo ligt vooralsnog flink lager dan een jaar geleden toen 82% van de oogst was verkocht. Wel ligt deze in lijn met het vijfjarig gemiddelde. De arabicakoffie is voor 72% verkocht, vorig jaar was dat 79% en het vijfjarig gemiddelde bedraagd 73%. De robustaverkoop bedroeg 80%, waarbij het merendeel naar de binnenlandse industrie gaat. Vorig jaar was op 17 januari 87% van de oogst verkocht. 

De bruto productiewaarde van Braziliaanse koffie kwam in 2022 uit op 55,9 miljard Braziliaanse real (€10 miljard). Hiervan is 24% robusta koffie en 76% arabica. De bruto productiewaarde groeide met 25% ten opzichte van 2021.  Conab voorspelde afgelopen donderdag dat de Braziliaanse arabicaoogst in 2023 14,4% hoger ligt dan een jaar geleden. De robustaoogst daalt daarentegen met 3,8%. De robustakoers ondervindt ook steun van de zeer lage robustavoorraden.

Koersen
De arabicaprijs steeg afgelopen week met 5,79% naar $3.524,09 per ton. Daarmee tikte de prijs het hoogste punt aan sinds 6 januari. De robustaprijs op de ICE ging met zo'n 2,53% omhoog en kwam uit op $1.943 per ton. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden